AM Press Logo
Muzeul Pietrei

JOHNNY DEPP A PURTAT IE ȘI CHIMIR LA CONCERTUL DE LA ROMEXPO DIN 8 IUNIE. „Lăutarii din Clejani” – ultima generație (I)

 

Johnny Depp, actorul adulat sau hulit, este un împământenit muzician rock care cu formația Hollywood Vampires a concertat în România în 2016 și în urmă cu 2 săptămâni, din nou la Romexpo.

Puțini însă știu de legăturile lui trainice cu români care au adus faimă țării, apreciați pe toate meridianele lumii și uitați sau prea puțin cunoscuți în țara natală. Ca o recunoaștere a stimei ce o poartă în general românilor, la concertul din 8 iunie a purtat o ie și un chimir tradițional, făcute cadou de unii dintre prietenii din Clejani, cunoscuți sub numele generic de „Lăutarii din Clejani”.

De remarcat că în seara concertului, românii prezenți la concert i-au cântat actorului, cel mai lung „Happy Birthday”- cum recunoștea acesta pe scenă, din întreaga lui viață. Ziua de naștere a actorului, 9 iunie 1963, a fost sărbătorită cu prietenii din România, în aceeași seară, cu nelipsiții mici și sarmale, preparate bine cunoscute de pe vremea când „Caliu și ai lui” cântau seară de seară în restaurantul deținut pe vremuri de Johnny Depp în America.

„Taraf de Haidouks” a cucerit lumea în urma cu 20 de ani. The Independent scria că este „cel mai bun grup de muzicieni rromi din lume”, iar actorul Johnny Deep că „sunt printre cei mai extraordinari oameni pe care i-am întâlnit vreodată”. „Taraful Haiducilor” a atins excelența în periplul său internațional, punând numele satului lor de baștină, Clejani, pe buzele tuturor. În 2002, muzicienii obțineau trofeul BBC World Music Award în cadrul secțiunii pe Europa și Orientul Mijlociu – înmânat la festivitatea de premiere de însuși Johnny Depp, iar muzica lor este păstrată în arhiva Institutului de Etnologie și Folclor.
JOHNY DEPP 2 2
Foștii membri de la Taraf de Haïdouks, care au încântat publicul de pe întreg mapamondul mai bine de trei decenii, s-au reunit de câțiva ani sub numele Taraf de Caliu.

În 2019, de Ziua Internațională a Romilor, ritmurile muzicii lăutărești autentice au răsunat în sala principală de la Rudolfinum a Filarmonicii Cehe din Praga, în aplauzele unui auditoriu fascinat de virtuozitatea lui Caliu și a tarafului său. Au fost prezenți și în programul oficial din 2022 al prestigiosului Edinburgh International Festival.
3 14 15 2

Ei sunt ultima generație de lăutari care perpetuează muzica tradițională autentică din sudul României. De la primul turneu în Europa în 1991, muzicienii din Clejani au concertat în întreaga lume: Tokyo, Paris, Singapore, New York, Istanbul, Londra, Los Angeles, sau mai pe scurt de la Opera din Paris până la Carnegie Hall-ul din New York.
Printre cei mai iluștri fani ai lor sunt: Yehudi Menuhin, Cvartetul Kronos (cu care au cântat), Johnny Depp (alături de care au jucat în “The Man Who Cried”) și Yohji Yamamoto, celebrul designer.

Dacă întrebi pe o stradă din Paris de Taraf de Haidouks, toată lumea știe de ei. Japonezii s-au arătat și ei fascinați de sound-ul unic, venit din străfundurile Clejanilor, iar Johnny Depp i-a dus la el acasă, spunând că muzica lor e cea mai bună din lume. Caliu și ai lui au cântat de i-au făcut să plângă până și pe socrii de atunci ai lui Depp, părinții Vanessei Paradis!

Memorabile sunt aparițiile „Lăutarilor din Clejani” în filmele : „Omul care a plâns” și „Concertul”, „ orchestrat și dirijat” cu măiestrie de reputatul regizor francez de origine română Radu Mihăileanu.

Johnny Depp e mai mult decât piratul care se bate cu oameni-caracatiță, fură și bea rom sau este imaginea „Eau Sauvage”. Despre lăutarii din Clejani a zis: „Muzica lor este mai presus de tot ce am auzit până acum și sunt cei mai mari muzicieni pe care i-am ascultat vreodată”.

Nu-s singurele laude pe care le-a adus muzicienilor români care au adus României mai mult prestigiu peste hotare decât orice ansamblu și orice rock star românesc din prezent sau din trecut.

Clejanii și Depp nu s-au întâlnit pe la vreun concert de lăutărie pe o uliță de sat sau pe vreo scenă din Europa acaparată de viori, țambale și contrabasuri, ci pe platoul unui film – The Man Who Cried – Omul care a plâns , o dramă romantico-siropoasă din 2000 cu orgolii, iubiri neîmplinite, muzică lăutărească și cu un Depp tânăr și șarmant.
6 17 28 1
Nu se putea ca Hollywood să nu aplice în film clișeul romantizat al romilor din estul Europei, dar le-a dat timp și spațiu lăutarilor din Clejani să se afișeze cum meritau. Oricum, lăutarii noștri veneau după ani în care au rupt efectiv, din Europa până în Statele Unite, toate scenele și inimile occidentalilor dornici să mai audă și ei altceva decât muzica lor prăfuită, acel ceva tradițional care la ei dispăruse de ani de zile.
(va urma)

Sursa: Documentar Lăutarii din Clejani – povestea ultimei generații
(realizat de Mihai Voinea și Alex Varninschi)
http://adev.ro/nkuvg0
https://www.youtube.com/watch?v=joDtKv62V9c

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!