• Home
  • De la prieteni
  • „MAMCO” PAVEL ȘUȘARĂ – MUZEUL DE ARTĂ MODERNĂ ȘI CONTEMPORANĂ

„MAMCO” PAVEL ȘUȘARĂ – MUZEUL DE ARTĂ MODERNĂ ȘI CONTEMPORANĂ

susara

MAMCO își desfășoară activitatea într-un spațiu modern de circa 400 mp într-o vilă interbelică situată pe strada Intrarea Viitorului nr.4 sector 2 , București. Spațiul a fost deschis publicului în anul 2018, iar de atunci au fost organizate zeci de evenimente: expoziții de artă plastică de autor sau colective, saloane de artă miniaturală, lansări de film documentar, întâlniri cu publicul pe teme de istorie și de istoria artei, lansări de emisiuni de timbre și alte evenimente în parteneriat cu alte instituții din România. „Fundația pentru artă modernă și contemporană Pavel Șușară”, se centrează pe promovarea artei moderne și contemporane românești, dar include în discursul său și evenimente, expoziții ale unor artiști străini, atâta timp cât opera lor intră în tipul de viziune curatorială care promovează arta fundamentată pe cercetare și pe meșteșug și nu este unul disolutiv și propagandistic.

245 16

În acest demers se încadrează și expoziția actuală, găzduită de spațiul generos al muzeului, dedicată pictorului Dumitru Macovei. Este pasionat de pictură pe șevalet și pictura bisericească. Lucrează pentru a aduce „frumosul ” în viața de zi cu zi a oamenilor.

3

Născut în Moinești, Dumitru Macovei a prins dragoste pentru artă încă de pe băncile liceului. Îndrumat de Ovidiu Munteanu, profesorul său de desen din acea vreme, a descoperit, după multe ore de lucru, că are chemare pentru artă și este pasionat de pictură.

Ceea ce a fost o sarcină școlară s-a transformat în devotament și de atunci, el nu a mai renunțat la artă niciodată.

Chiar dacă este cunoscut mai ales pentru măiestria cu care realizează fresce în biserici, nu a renunțat la pictura de șevalet. „Printr-o conjunctură de familie am ajuns pe un șantier al unei biserici. Acolo am învățat ce înseamnă pictura bisericească, ce înseamnă programul iconografic din erminia picturii bizantine”, spune Dumitru Macovei.

7 18

Pentru priceperea cu care a realizat pictura de interior a Mănăstirii Dridu, a primit premiul Uniunii Artiștilor Plastici din București în 2004. „M-am bucurat nespus mai ales că am folosit tehnica veche, cu cărbuni realizați din crengi de viță de vie, var măcinat și cărămidă pisată. Sunt printre puținii care stăpânesc aceste îndeletniciri„, punctează pictorul.

Chiar dacă de-a lungul anului este prins între lucrări la mănăstiri din diferite locuri din țară, Dumitru Macovei își face mereu timp pentru a realiza lucrări de pictură pe pânză. Lucrările sale au fost expuse în toate colțurile țării dar și în Paris și Finlanda, la expoziții de grup, dar și în cadrul unor expoziții personale în Germania, Belgia și Italia. Pentru că îndrăgește foarte mult și locurile unde locuiește,  a realizat o pictură de circa 200 de mp pe Casa Căsătoriilor din Moinești prin tehnica sgraffito.

Dumitru Macovei îndrăgește florile, în special, cele din grădina casei sale. Este pasionat de antichități, motiv pentru care colecționează, covoare vechi, icoane și piese de mobilier vechi, pe care îi place să le și picteze.

910

Nu-i place politica, dar o consideră „un rău necesar”. Urăște anotimpul geros, de aceea abia așteaptă să vină vara. De asemenea, nu-i place conceptul de a avea un program fix.

A pictat  Mănăstirea Dridu, Complexul Brâncoveanu din Râmnicu-Sărat, Turla Bisericii din Râmnicu-Sărat, biserica Colțea și Mânăstirea Vlădiceni. În Ucraina a pictat o biserică nouă la Poieni.

Pentru Dumitru Macovei pictura a devenit un mod de a trăi.

Experiența de pictor obișnuit cu suprafețele mari ale bolților de biserici și cu canoanele impuse de erminiile bizantine, îi îngăduie atunci când se consacra picturii de șevalet, sa dea frâu liber fanteziei într-un mod adecvat exprimării libertății interioare.

Constatarea generală, la nivelul ansamblului, este că Dumitru Macovei stăpânește cu profesionalism arta culorii, că se manifestă ca un observator sagace și că gesturile lui au siguranță și dezinvoltură.

11

Dincolo de satisfacția imediată, lucrările lui Dumitru Macovei determină reacții de atașament imediat – dialogul vizual este stimulator pentru tot felul de necesare filiații culturale, semn de netrucată solidaritate atât cu trecutul cât și cu valorile artei de azi. De la icoane și scene biblice pictorul a trecut firesc la exigențele limbajului plastic modern dovedind că, diferite ca motiv, ele au, în profunzime, o substanță comună.

Expoziția este deschisă până pe 30 Iunie 2023.

Sursa: http://www.dumitrumacovei.ro/referinte/

Foto – A.M.Press

Parteneri