Klaus Iohannis participă la Consiliul Uniunii Europene de la Bruxelles. Temele dezbătute

Președintele Klaus Iohannis participă la Bruxelles, la Consiliul Uniunii Europene. Șeful statului a făcut o declarație de presă înaintea participării la Consiliu, în care a prezentat temele care vor fi dezbătute: alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor și despre bugetul pentru perioada de după 2020. Președintele Klaus Iohannis a discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Iată ce a spus Klaus Iohannis, potrivit stiri.tvr.ro:
• Prima din aceste teme se referă la alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor și modul în care vom gestiona la nivel european rezultatul alegerilor.
• Mai exact, cum vom construi sau cum vom vedea construcția listelor electorale, respectiv, ulterior, cum vom vedea alegerea Președintelui Comisiei Europene. În discuție au fost și alte teme legate de Parlament, care s-au cam estompat.
• De exemplu, listele transnaționale, chestiune care în Parlament nu a găsit mulți adepți și cred că această discuție va fi mai degrabă mai scurtă.
• Însă este bine să discutăm aceste chestiuni, pentru a avea puncte de vedere apropiate.
• România s-a arătat deschisă pentru toate aceste discuții.
• Noi suntem de părere că soluția candidat de vârf sau ‘Spitzenkandidat’, cum se numește, nu este o variantă rea deloc, însă suntem de aceeași părere cu mulți alții că această metodă de a prezenta candidatul nu poate să ducă la un automatism în cadrul Consiliului, fiindcă Consiliul, conform Tratatului, are atributul de a hotărî asupra unei propuneri pentru Președintele Comisiei Europene.
• Deci, încă o dată, acceptăm ideea de candidat de vârf, dar nu dorim ca prin acest lucru să se creeze un automatism la nivelul Consiliului European.
• A doua chestiune, mult mai complicată, legată de bani, bugetul pentru perioada după 2020. Este oarecum o noutate faptul că se discută înainte să avem o propunere a Comisiei Europene. Cred că abordarea este bună.
• E nevoie de o minimă armonizare între pozițiile statelor membre, armonizare la modul, de exemplu, dacă vrem să alocăm mai mulți bani pentru următorul buget sau mai puțini, sau rămânem tot pe criteriul de 1% din PIB.
• Deja se conturează că destul de multă lume este de părere că s-ar impune o ușoară, dar, totuși, o creștere a alocării pentru acest buget după 2020, fiindcă avem priorități care se cer finanțate și cred că este clar că aici vorbim despre gestionarea migrației, gestionarea frontierelor externe, cercetare, dar și despre teme care sunt extrem de importante – de exemplu, cum putem să încurajăm studenții să aibă acces la o educație de tip european, deci, evident, este vorba în primul rând de Erasmus.
• Toate aceste lucruri vor fi discutate fără să avem pretenția să ajungem într-o singură ședință la un numitor comun, dar, personal, am salutat inițiativa de a avea această discuție pe buget înainte să avem o proiecție mai detaliată a Comisiei.