Luiza Rădulescu Pintilie: ÎN ANUL CENTENARULUI – TRISTUL IMN AL DEZBINĂRII

 

Dacă poate fi citit un semn cu adevărat clar în „radiografia” recentului referendum, acesta mi se pare a fi cel care reconfirmă – din păcate ca o a doua opinie medicală care nu aduce linişte în legătură cu suspiciunea unui diagnostic dur, ci îl accentuează şi mai mult – un adevăr dureros: în Anul Centenarului dovedim nu unirea, solidaritatea, alăturarea inimilor şi a conştiinţelor pentru cauze ce pot susţine mândria şi demnitatea naţională, ci lăsăm să iasă din ce în ce mai mult la vedere ura, dezbinarea şi tot ceea ce ne desparte. „Boli” urâte şi grele ce tot macină perfid, în ultimii ani, chiar la temelia fiinţei acestui neam, oricât de mult s-ar strădui unii să susţină că e doar o metaforă, refuzând să vadă şi să înţeleagă un pericol care nu pluteşte deasupra noastră, ci are legătură în fapt cu fiecare dintre noi. Un pericol care nu se îndepărtează, ci se se tot rostogoleşte şi pare să devină tot mai ameninţător deopotrivă la prezent şi la viitor.

Prin aceste rânduri nu îmi propun să fiu de partea sau împotriva taberelor „pro” şi „anti” referendum, nici ale celor care se dovedesc înverşunaţi în susţineri tradiţionaliste ori moderniste, provocând sau acceptând antrenarea în discuţii fără de sfârşit şi fără de finalitate. Sunt destule taberele, sunt destui liderii lor, sunt şi mai mulţi cei care îi urmează. Şi, din păcate, este trist, grav şi revoltător că, suiţi pe meterezele cauzelor pe care le susţin, combatanţii nu se întrec în argumente, în puncte de vedere a căror substanţă să aibă forţa adevărului, a logicii, a înţelepciunii de a susţine ideile după regulile scrise şi nescrise ale comunicării, care înseamnă inclusiv a asculta şi cealaltă parte, indiferent dacă eşti sau nu eşti de acord cu opinia exprimată, indiferent dacă place sau nu place ceea ce se spune şi, mai ales, puterea de a accepta, atunci când se impune, că de fapt celălalt are dreptate. O agresivitate care întunecă privirea, vorbele, logica, gesturile pare a fi devenit noul mod de a discuta în România şi iar din păcate trist, grav şi revoltător nu aparţine doar arenei politice, nu a rămas doar în arsenalul duşmanilor declaraţi, nu „explodează” doar pentru cauze şi mize mari, care poate ar justifica şi unele tonuri mai înalte, ci a coborât în cotidian, în viaţa şi în vorbirea cea de toate zilele, aşezându-se la masa aceleiaşi familii, lângă gardul dintre vecini, urcând în autobuze, stând la cozile din pieţe, „pontând” în birouri, jucând la nuntă şi la botez, ba şi plângând la vreo înmormântare. N-au scăpat de „epidemia” aceasta nici oameni în toată puterea cuvântului, nici cei trecuţi prin viaţă şi cu părul albit şi, cu mult mai grav, au fost pervertiţi chiar copii. Şi pe oricine crede că exagerez îl rog să se uite atunci când va avea prilejul cum se ceartă nu de puţine ori pe leagănul din parc mamele, bunicile şi copiii pe care îi ţin de mână, fiindcă despre ţâfna şi desele contre de la cozile din marile magazine cred că are fiecare un amplu material documentar! Văzut cu propriii ochi, trăit pe viu, cum se spune…

Distribuie prietenilor

Aproape a devenit un reflex de a şterge linia de mijloc, cea care mai lasă loc găsirii fie şi a unui singur punct comun, de a mai face un pas înapoi, de a mai potoli vocea. Zgomot, furie, tranşante împărţiri între alb şi negru, între „Da” şi „Nu”, fără îndreptăţire, fără argumente, fără toleranţă şi deschidere, porţi trântite, poduri „rupte”, ziduri ridicate, fără porţi şi ferestre.
Se apropie 1 Decembrie şi multe lucruri bune, frumoase, înălţătoare, în spiritul unui adevărat An Centenar nu prea sunt de consemnat. Dovezile de unitate, de unire în cuget şi simţiri sunt puţine şi prea palide. În schimb, imnul dezbinării se aude prea des pe notele cele mai grave, tulburătoare, răscolitoare, îndepărtând, înstrăinând, înverşunând. Români contra români, duşmani lor înşişi în anul unui Centenar plătit cu sânge, cu eroism, cu românism adevărat.
Publicat în ZiarulPrahova.ro