Luiza Radulescu Pintilie: ÎN NUMELE ÎNCREDERII, ŞI-AL NEÎNCREDERII, AMIN!

Încă un sondaj confirmă: într-un an al alegerilor, cu puţine luni înaintea de deschiderea urnelor pentru europarlamentare, clasa politică e prăbuşită la cota de avarie din punct de vedere al încrederii românilor! Biserica şi Justiţia au coborât şi ele pe aceeaşi scară a încrederii pe care Pompierii se află în vârf, flancaţi de Armată.
14% – încrederea în partide, 17% – în Parlament, 21% – în Guvern şi undeva pe la 38% – în instituţia din Dealul Cotrocenilor. Cu turla cu tot a Catedralei Neamului, Biserica nu trece nici ea de vreo 65 %, deşi ani mulţi şi-a adjudecat gloria supremaţiei în topul încrederii pământene! Şi, din păcate, după cum circulă ştirile, nici purtătorii de stindarde politice, nici slujitorii bisericeşti nu au cele mai mari şanse să iasă prea curând din zona… neîncrederii. Mai ales cei dintâi, cu toată evlavia în care se întrec ori de câte ori ajung în faţa altarelor şi – Doamne, iartă-ne! – a camerelor de filmat şi de transmis la ore de maximă audienţă – a raclelor aurite cu sfinte moaşte, a bisericilor de pe uliţele satelor , ori a vreunei catedrale, schimbând discursurile politicianiste cu stângăcia închinăciunii şi a mătăniilor, cât să pară „din popor” şi cu frică de Dumnezeu!

La cât „arde” ţara – că nu e zi să nu auzi de cel puţin un incendiu care face scrum agoniseli şi destine, iar în altele să nu te cruceşti de câte sirene răsună încolo şi încoace, chemate de „coduri roşii„ de dezastre- nici nu trebuie să ne mai mirăm de ce şi-au exprimat românii, fără rezerve, încrederea în Pompieri, ajunsă în premieră la 89 % ! Pentru Armată şi Jandarmerie – aflată şi ea deasupra… politicii – măcar de-ar fi votat şi aceia pe care i-au „apărat” de potopul apelor, de furia ninsorilor, lăsându-i să-şi vadă liniştiţi de „tăria” din paharul cinstit la birt de la primele ore ale dimineţii până târziu în noapte şi de înjurăturile trimise cu năduf politicienilor de la Bucureşti, pe care se jură că nu-i mai votează nici dacă le dau găleţi, mălai şi geci de fâş ! A, dacă mai pun nişte bani la ajutorul social, la venitul minim garantat, la şomaj şi la alocaţiile pentru copii pe care le „beau” părinţii – că doar ei i-au făcut! – hai, mai treacă meargă, fiindcă nici inundaţiile, nici zăpezile nu ţin o veşnicie! Că doar Dumnezeu e bun şi mare şi face până şi la barza chioară cuib! Ş-apoi, d-aia are ţara armată: să sară în bocanci la cel dintâi pericol şi să salveze oamenii amărâţi care îşi îneacă amarul, pe caiet, la prima crâşmă! Să vină şi jandarmii, şi poliţia, şi Salvarea, să se încingă firul la 112, că doar statul e dator să fie 24 din 24 de ore în slujba Măriei Sale cetăţeanul. Iar cetăţeanul ?!

În sfârşit, acum nu e despre cetăţeni, ci despre încrederea lor în politicienii care sunt deja aşezaţi în bloc-start-uri ca să le ceară voturile !Şi chiar despre cea în Biserică şi slujitorii ei, procente bune din încrederea de altădată fiind „îngropate”, la acest început de 2019, fără colac şi lumânare! Şi nu doar pentru că până şi colacii s-au scumpit, iar lumânările trebuie să fie musai cu inscripţie de la Patriarhie, ci pentru că umbra păcatelor cam de toate felurile n-a rămas departe nici de cele sfinte! Iar „pomelnicul” exemplelor nu e deloc firav!

Distribuie prietenilor

Dar dacă este ceva încă şi mai grav de atât, este că românii şi-au pierdut încrederea şi în viitorul României, 70% considerând că ţara merge într-o direcţie greşită. Cu pompierii, armata, politicienii şi preoţii ei cu tot! Şi mai ales cu românii ei cu tot, tot mai puţini, mai bătrâni, mai neîncrezători şi mai dezamăgiţi! Ferească-ne Dumnezeu de şi mai rău !

Editorial publicat de Ziarul Prahova.ro