Luiza Rădulescu Pintilie: În trei ani de existenţă,  Clinica Roua şi-a  reconfirmat de mii de ori numele început  cu „r” de la respect pentru pacient. Iar pacienţii  au început să vină şi de la capătul lumii !

 

Multora  dintre cei care au   trecut, astăzi, pentru prima dată, pragul Centrului Medical ROUA  nu le-a venit să creadă că se află într-o clinică românească  situată nici măcar într-un mare oraş universitar şi că tot ceea ce văd cu propriii ochi seamănă cu ceea ce  i-a impresionat  prin filme   ori au auzit că există  prin prestigioase  spitale şi clinici situate în vârful ierarhiei internaţionale.  Atât de adânc e  înrădăcinată temerea că sistemul sanitar românesc e el însuşi prea bolnav ca să-i mai poată vindeca şi pe cei care îi bat la uşă!

Pe „porţile  deschise” s-au întors, tot astăzi,   şi unii dintre aceia care s-au convins, în cei trei ani de existenţă a clinicii, că, aflată la un pas de Ploieşti, la Păuleşti, aceasta ţine de fapt pasul cu   medicina de performanţă făcută după modelul  „străinătăţii” pentru care nu puţini bat drumul, disperaţi, la Viena, la Istanbul, în Franţa sau Germania. Şi, într-un fel, au fost ” prezenţi” la momentul aniversar  al clinicii, gândit ca o zi a porţilor deschise,  şi pacienţi din Irlanda, Australia sau Anglia care au fost trataţi deja  aici,  dar şi români plecaţi „afară”, care  nu ezită să se întoarcă şi să se dea pe mâna unor doctori   români, într-un cabinet  ori o sală de operaţie cu nimic mai prejos decât  cele de renume, dar  pentru a căror ştiinţă şi omenie  plătesc cu mult mai puţin, încât  miraţi întreabă de câte două –trei ori cât îi costă, temându-se că nu au înţeles corect.

Distribuie prietenilor

Statistica arată clar că, din aproape 2000 de  intervenţii chirurgicale care s-au desfăşurat la Clinica ROUA  de la deschidere până în prezent, 600 sunt operaţii de nivel mediu şi crescut. În destule fişe medicale  este  sau urmează să fie înscris ceea ce  specialiştii înţeleg perfect ce  anume înseamnă : chirurgie tumorală, chirurgie reconstructivă- mamară, de exemplu, după diagnostice „dure” şi  decizii medicale tăiate adânc cu bisturiul , sau   plicatura gastrică pe cale laparoscopică-procedură bariatrică tocmai efectuată în urmă cu câteva zile. Sau, în  premieră naţională, aplicarea  procedeului Rafaelo- tratament ce va deveni un nou standard terapeutic pentru pacienţii cu hemoroizi, o cazuistică pentru care incidenţa este în creştere, inclusiv în rândul tinerilor, după cum ne preciza medicul primar chirurgie generală Carmen Ionică. Radiofrecvenţă , Alma Laser  pentru leziuni vasculare ori pentru  oprirea îmbătrânirii, „secrete” ale întineririi  încât, aşa cum  atât de sugestiv ne explica medicul primar chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă Otilia Răcăşan,  ne-am putea închipui pielea supusă acestui tratament ca o plasă cu ochiuri de sârmă  din fier beton în care s-ar planta cele mai frumoase flori. Metode  de ultimă  oră de flebologie şi proctologie, fără operaţie sau minim invazive, cu recuperare rapidă şi fără recidive.Singurul centru medical cu internare de zi în chirurgia plastică, în afară de Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti- cea mai mare unitate medicală din judeţ. Pentru pacienţi, numele afecţiunilor- unele greu  şi de pronunţat şi care sperie- nici nu  contează, important fiind că sunt operaţi,  atunci când e cazul, într-o sală dotată cu aparatură de ultimă generaţie,  cu circuite  medicale aliniate  celor mai noi standarde europene, de la accesul medicilor şi al bolnavilor la tavanul tratat antibacterian, de exemplu.  Că dintr-un colţ se aude o muzică relaxantă, care  potoleşte teama şi care    face inimile medicului şi pacientului să-şi apropie  bătăile pe un  acelaşi portativ al unei stări de bine şi de încredere .

Mi-a plăcut atât de mult,  încât am ţinut minte până astăzi,  când am găsit undeva că o  picătură de rouă se poate transforma într-o perlă dacă găseşte locul bun în care să se înnobileze.Sentimentul acesta l-am avut de câteva ori  în ziua de 8 decembrie a porţilor deschise din Clinica Roua: „picătura” de rouă de la care a pornit, în urmă cu trei ani, misiunea pe care  şi-a asumat medicul primar Otilia Răcăşan, doctor în ştiinţe medicale, de a deschide o clinică   şi, prin ea, drumul unui altfel  de act medical decât cel care  trezeşte atâta nemulţumire şi atâta deznădejde în rândul  bolnavilor şi al aparţinătorilor lor,  a căpătat multe preţioase şlefuiri ale perlei. Care nu sunt doar metafore, fiindcă au chipul concret al soluţiilor medicale găsite în toţi aceşti ani, al încrederii redate celor împovăraţi de suferinţă. Multiplicate de mii de ori, pentru tot atâţia pacienţi , şi încă de mai multe mii de ori dacă  privim şi înspre familiile acestora.

Fiindcă acesta este  „criteriul” după care medicul Otilia Răcăşan a construit în jurul său o echipă- profesionalism , confirmat de  înalte competenţe medicale, dobândite în lungi stagii de pregătire în ţară şi în străinătate,  la care să se adauge, obligatoriu , nivelul înalt de omenie. Şi nu întâmplător în   accepţiunea sa numele clinicii trebuia să fie neapărat unul românesc şi, în plus, să înceapă cu „r”, de la respect pentru pacient. Iar alegerea a venit firesc: ROUA, amestec de prospeţime şi de forţă în acelaşi timp, precum  înnrourarea ierbii, care îi dă viaţă firului verde şi  în pământul arid.

Nu numai aerul sărbătoresc venit din fiecare cabinet şi din fiecare colţişor al centrului medical, aşezat în ramurile bradului împodobit în culoarea   albastră  reprezentativă pentru  clinică şi în fiecare aranjament  făcut, cu prietenie, din flori „cu suflet”, de SIATI şi Şcoala de Flori pentru acest eveniment special, s-a simţit în multele ore ale porţilor deschise. Ci, mai ales acela  cu care  aproape 100 de pacienţi au beneficiat de consultaţii gratuite şi reduceri semnificative pentru serviciile medicale în nu mai puţin de nouă specialităţi chirurgicale , dar şi de endocrinologie, neurologie  şi de imagistică, reduceri care vor continua întreaga lună decembrie. Şi dacă pentru pacienţi nu încălcăm în niciun fel confidenţialitatea actului medical,  medicilor, deşi nu le-am cerut acordul, le adăugăm numele doar convinşi fiind că pacienţilor le va fi de folos să afle ce echipă de specialişti  stă nu numai în spatele acestei zile a  porţilor deschise, ci şi în fiecare zi în care aleg să bată la uşa Clinicii Roua: dr. Otilia Răcăşan , dr.Nausica Oprescu, dr.Carmen Ionică, dr.Dana Stan, dr. Mădălina Muller, dr.Elisabeta Niţu, dr.Arina Margină, dr. Victor Popa, dr. Tiberiu Ionescu.

       ***

Obişnuiţi prea mult să stea în picioare, cu orele, pe holurile înguste şi neîncăpătoare ale spitalelor, am văzut pacienţi care, impresionaţi de tot ceea ce au văzut imediat ce au trecut pragul Clinicii Roua, nici nu au îndrăznit să se aşeze pe scaun. Şi  răspunzând, la fiecare zâmbet pe care l-au primit, cu o înseninare care se vedea că le face bine. Recăpătându-şi încrederea şi speranţa,  ca o broboană de rouă căzută  dimineaţa devreme …Frumos semn de sărbătoare a sănătăţii !