AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Marian Nazat: „Justiție pentru oameni”?

 

Primul clip al campaniei derulate pe micile ecrane și pe panourile publicitare  din oraș și-a atins din plin scopul – la concursul de admitere la Institutul Național al  Magistraturii  (perioada iulie 2022- martie 2023) s-au înscris numai 1650 de candidați ! Spun numai fiindcă în anii anteriori  numărul  acestora a fost semnificativ mai mare. Acest concurs, potrivit anunțului Consiliului Superior  al Magistraturii, „se organizează pentru ocuparea a 300 locuri de auditori de justiţie – INM și pentru ocuparea unui număr de 26 de posturi vacante de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor si procurorilor, astfel:

– 10 posturi în cadrul Ministerului Justiţiei

– 2 posturi la Agenţia Natională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate

– 6 posturi la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie

– 2 posturi în cadrul Direcţiei Naţională de Probaţiune

– 4 posturi în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

– 2 posturi în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.”

Din nefericire, după prima probă  eliminatorie, constând în verificarea  cunoștințelor  juridice,  au rămas  347 de concurenți, dintre care 120 au obținut  peste 70 de puncte (punctajul maxim fiind de 90). În logica lucrurilor, locurile scoase la mezat nu se vor ocupa, ceea ce va adânci criza de magistrați, în perspectiva  pensionării în bloc a multora dintre ei,  ca efect al ridicării limitei de vârstă preconizată a se legifera curând.

Revenind la spotul cu pricina, partea a doua este la  fel de stupidă ca și cea dintâi. Sigur, a dispărut jalnicul avocat, încălțat cu niște pantofi  scâlciați  și îmbrăcat cu o robă lălâie, bașca geanta de perceptor. Imagine mai umilă, mai degradantă a apărătorului nici că se putea! În definitiv,  cam asta este percepția despre latratores în  sistemul judiciar transformat în „câmp tactic” ,  de ce m-aș mira? Dar să depășesc  momentul, unul frustrant  pentru o categorie de juriști desconsiderați și deveniți personaje  de  bancuri și de bășcălie, și să vedem cine înfăptuiește justiția în vatra carpato-danubiano-pontică!

Nu vă grăbiți să răspundeți, căci la noi nimic nu-i ca oriunde !  Ei bine, pretoriul din filmulețul de desene animate este alcătuit nu din oameni, ci din păpuși.  Să te crucești și să sudui fără contenire, zău !  Ce mai batjocură ! Sau o fi o recunoaștere  explicită a rolului de marionete ce se preconizează a fi interpretat de viitorii onorabili ?!  Dacă e așa, de ce nu sunt arătați  și păpușarii, indivizii de la capătul firelor ! Cică astfel se înfățișează justiția pentru oameni… Mulțumesc Celui de Sus că nu voi mai apuca  sinistrele vremuri ce ni se pregătesc ostentativ !

Și încă ceva, în aceeași notă de amatorism scandalos – o voce din off ne asigură că, anual, trec prin mâinile inamovibililor două milioane de dosare și „toate se soluționează”!  Toate, rețineți, nu doar unele ! De parcă  judecătorii ar  avea opțiunea nerezolvării pricinilor intrate pe  rolul instanței… Și da, „fiecare cauză contează” pentru figurile din jocul de copii difuzat la ore de maximă audiență în numele justiției pentru oameni

Până una, alta,  stimați justițiabili, grăbiți-vă să vă judecați de urgență, cât în jilțurile sacrosancte  se găsesc încă  oameni! Altminteri, veți ajunge la mâna păpușilor, a figurinelor din lut, ceară, plastilină, teracotă, granit, adică… Alea din carne  și sânge vor fi alungate din sălile de judecată, în desăvârșirea celei mai radicale reforme a justiției neaoșe!

PS: Înțeleg că programul  finanțat de boșii de la Bruxelles vizează „investiții în oameni, coeziune socială, valori” și  costă 25 de milioane de lei, din care CSM alocă  4 milioane. Deși nu am date la îndemână, cred, totuși, că niciun alt desen animat n-a  costat atât…

 

 

 

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!