Marian Nazat: Satrapii bunelor moravuri de azi

marian nazat 1

MOTTO:

„Astăzi, suntem la mână satrapilor etici, mari                                                                  colecționari de sfinți rigizi. Am ajuns la capătul rezervei                                           de umor a omului reeducat de ideologi.”

Traian Ungureanu

Citesc și mă minunez… Familia  faimosului  fotbalist german Thomas Müller are pasiunea creșterii cailor de rasă, nu lipsită de ponoase, constat înmărmurit. Fiindcă unul dintre armăsări, King D’ avie, „a alunecat și a căzut  pe o parte în timpul unui test de pregătire a sezonului de reproducere, suferind o ușoară rană în zona copitei.”[1] Un accident  banal,  nu ? Da’ de unde, atâta vreme cât  societatea este parazitată de abuzivele organizații de protecție a animalelor. Așa că o astfel de monstruozitate, PETA, a intentat un proces la capătul  căruia speră să obțină niscaiva parale, căci  banul scuză orice mijloace, ieri, azi, mâine… Celor doi li se reproșează virulent  că „urmăresc numai un interes comercial – o porție de lichid seminal de la D’avie costă 200 de euro – și li se cere să înceteze cu aceste practici: «Este crud că așa-zișii iubitori de cai obligă animalele să facă sex nefiresc pentru a obține cât mai mult profit de pe urma lor. Rănile pe care D’avie le-a suferit erau evitabile și inutile. Sperăm că familia Müller va regândi modul cum tratează caii. Într-o lume modernă, aceștia trebuie să poată duce o viață adecvată speciei lor – fără suferință, constrângere și presiune».”[2] Dumnezeule, ce limbaj indigest ! Bleah, doar ce-am pășit în lumea modernă invocată de autorul (autorii) caraghiosului comunicat. Dar mai este ceva trist-amuzant în toată povestea asta – antrenarea  cabalinelor de rasă pentru actul de reproducere. Însă nu oricum, ci silindu-le la… sex nefiresc…Vasăzică, „armăsarii sunt încurajați să sară pe o iapă-manechin de către experți, așa-numiții maeștri de reproducere și înseminare certificați de stat. Sperma lor este colectată într-un recipient și ulterior injectată unei iepe sau mai multora. Procedura este utilizată în cazul animalelor scumpe deoarece un salt natural, pe o iapă adevărată, prezintă un risc mare de rănire, printre altele din cauza copitelor ascuțite.”[3]  Pfu, nici armăsarii nu mai sunt ce erau odată, când n-aveau nevoie de exerciții ca să nu rateze iapa nurlie… În curând  mă aștept ca  procedura pregătitoare să fie implementată și la bipezi, desigur, sub atenta supraveghere a… maeștrilor de reproducere, ptiu, drace, ce mai bazaconie ! Nu de alta, dar semenii mei, îndeosebi femeile, poartă unghii din ce în ce mai lungi…

*

Un alt  pălitor de bășică rotundă, Kurt Zouma, a azvârlit pe tomberonul  rețelelor de socializare un filmuleț în care își lovește cu picioarele și palmele pisica  de companie. Oribila postare a enervat-o la culme pe octogenara Brigitte Bardot, neobosita iubitoare de necuvântătoare, care nu s-a putut  abține  să  riposteze: „Zouma ? Un imbecil! Acele imagini m-au scandalizat. Un individ mare care atacă o pisică mică. Un gest de o lașitate maximă.”[4]  Nici Didier Deschamps n-a suportat derapajul elevului său: „Ceea ce  a făcut Kurt Zouma a fost inadmisibil, intolerabil, o cruzime fără seamăn ! Aceste imagini sunt șocante, insuportabile.”[5] Cu iuțeala fulgerului, incidentul a luat amploare, motiv pentru care clubul l-a ars la buzunar – amendă de 300 000 euro (cam cât câștigă  „adeptul felinocidului”[6]  într-o săptămână) -, iar firma Adidas i-a suspendat  contractul de sponsorizare. Reacțiile nu s-au oprit aici, din contră, „mii de oameni au protestat, în frunte cu reprezentanții organizațiilor ce luptă pentru protecția animalelor. În Anglia, s-a cerut concedierea imediată a jucătorului în vârstă de 27 de   ani, poliția din Essex deschizând o anchetă. În Franța, o fundație, care vrea ca Zouma să fie exclus de la naționala campioană mondială a făcut plângere penală împotriva lui și, potrivit Daily Mail, riscă până la patru ani de închisoare și o amendă de 60 000 de euro, legile înăsprindu-se în 2021 pentru asemenea cazuri.”[7] Cândva portar la Liverpool, Chris Kirkland s-a arătat revoltat de-a dreptul: „Dacă ar fi fost un caz de rasism, federația  ar fi intervenit și ar fi suspendat jucătorul pentru  6-10 meciuri. Dacă ar fi mușcat un adversar, la fel, 6-10 partide afară ! Care e diferența? Aici, ținta e un animal fără apărare. De ce nu a fost suspendat Zouma ? Nu-mi vine să cred.”[8] Nici mie, zău !  „Stai departe de mine, Zouma ! Dacă te voi vedea, te voi lovi direct în față !” l-a amenințat un bătăuș profesionist[9]. Deh, ca-ntre  bărbați, pumnul e argumentul principal… În cele din urmă, bruta s-a căit public: „Regret ce am făcut și îmi rău pentru persoanele afectate de acea înregistrare video. Vreau să vă asigur că ambele pisici ale noastre sunt sănătoase, iubite de întreaga familie. Comportamentul meu urât a fost un incident izolat și nu se va mai repeta.”[10] Huo, huliganule ! Cine nu sare ia condamnare[11] !

Acoperit de vacarmul mediatic asurzitor și grotesc, vocea lui Traian Ungureanu răzbate anevoie în haznaua cu acuzații: „Un fotbalist care se joacă acasă cu pisica și încalcă regulamentul general ce ne reglează viața și pedepseşte orice e decretat «inacceptabil». Zouma și pisica lui, uşor pasată cu latul: noua apocalipsă! Crucificatul Zouma  e un duşman al umanităţii. (…) După ce am văzut înregistrarea, am ajuns la concluzia că trăim într-o lume penibilă care insistă să facă din toţi o turmă de procurori cu amănuntul. Crima lui Zouma e o banalitate microscopică, odinioară  la îndemâna oricărui țânc. Între timp, am devenit însă cum nu se poate mai responsabili. Crimele se înmulțesc, iar victimele foiesc la tot pasul, pornind din bucătăria în care a fost filmat Zouma. Pisica lui Zouma e neagră, iar ceasul lui e rău printr-o decizie de sus.”[12] Păi, nimeni nu mai ascultă pe nimeni, fiecare troglodit are dreptul la opinie și cum proștii sunt majoritari  dintotdeauna, al lor este fericirea de a înjura  și de a scuipa pe undele  scurte, medii ori lungi.

*

Pfu, ce mai larmă, ce mai vuiet, vorba poetului. Pe mine altceva mă  râcâie la cerebel – cât de „imbecil” trebuie să fii ca să te filmezi în timp ce-ți caftești biata mâță înregistrată în fișa locativă ? Ce traume o fi suferit ipochimenul agresor? Care, din nefericire, nu-i singur, dimpotrivă. Toți trepanații produși cu ghiotura de incubatorul digital se înregistrează în cele mai grotești ipostaze, convinși fiind că dacă nu ești pe rețea, nu  exiști. Și ca să-ți dai seama de degradarea ireversibilă a omenirii, deschide nițel ușa latrinei virtuale și holbează-te la spectacolul obscen al omului de cavernă reîntors printre noi, la fel de păros și de tatuat, dar cu gadget și alte născociri tehnologice, menite să-i devoaleze întreaga neisprăvire. Drogul, alcoolul și rețelele de socializare vor îngropa societatea în promiscuitate și violență,  binecuvântată să fie societatea de consum!

[1] Gazeta Sporturilor

[2] Ibidem

[3] Ibidem

[4] Gazeta Sporturilor

[5] Ibidem

[6] Traian Ungureanu, Decizia privitoare la ceas și pisică, în Gazeta Sporturilor

[7] Gazeta Sporturilor

[8] Ibidem

[9] Michael Bisping, fost campion UFC (Gazeta Sporturilor)

[10] Ibidem

[11] În cele din urmă, infractorul a pledat vinovat, a mieunat  a căință în fața onorabilului și a scăpat de închisoare, fiind obligat la 180 de ore de muncă în folosul comunității  și la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 10 400 euro (echivalentul salariului pe…12 ore al fotbalistului). Și cum umorul englezesc e nepieritor, justiția din Insulă i-a interzis fundașului de la West Ham să mai dețină pisici timp de cinci ani… Fiat justitia, et pereat mundus...

[12] Traian Ungureanu, Decizia privitoare la ceas și pisică, în Gazeta Sporturilor

Parteneri