AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Marina Almășan: Gura lumii…

 

Cei care dau sfaturi sunt infinit mai mulți decât cei ce au nevoie de ele. Nu mai vorbesc de cei ce le respectă, care sunt infinit mai puțini. De multe ori, spre binele lor.

Primesc, zilnic, zeci de feedback-uri la spusele mele. Nu mă refer la comentariile online, cele pe care mi le dau prietenii virtuali – cei “normali” sau cei cu chipuri de pisici, iguane sau magnolii.

Mă refer la comentariile verbale, cele care urmează fie confesiunilor mele către cei din jur, fie simplelor răsupunsuri la banala întrebare “Ce mai faci?”. De regulă, cei ce comentează sunt persoane negativiste. Sunt fie frustrați, fie inși ce se consideră pricepuți la orice, fie pur și simplu indivizi care, neavând altceva de făcut, comentează. Cum s-ar zice “să se afle în treabă”. Că se apucă de comentat, n-ar fi nimic – “gura lumii slobodă” și, în plus, “câte capete, atâtea idei”. Însă comentariile lor sunt adăposturi de noduri în papură, rezerve nesfârșite de rea credință sau zăcăminte de nepricepere, ceea ce duce , în majoritatea cazurilor, la comentarii rauvoitoare. Sau, pur și simplu, imbecile.

Dacă îi anunț că pregătesc un city break la Nurenberg, mă vor întreba ce mi-a venit, că Italia e mult mai călduroasa și mai primitoare decât ploioasa Germanie. Dacă aș fi numit Roma, replica ar fi fost “Nu te-ai săturat de atâta Italie?”. Dacă , la întrebarea “Tu ce mai gătești?” ( frecventă, în schimburile de experiență dintre gospodine), voi răspunde “ Fructe de mare”, mi se va reaminti cât de toxice le fac mările și oceanele rău-poluate ale Planetei. Dacă voi numi o mancare pe bază de porc, voi fi îndumată către pește și fructe de mare, ca fiind mult mai sănătoase. Culorile ce le investește coafeza mea în puținu-mi păr, iscă dintotdeauna controverse. Când mă fac blondă – cică se poartă șatenele. Dacă îmi las culoarea mea, mă trezesc cu replici de genul : “Tu roscată n-ai mai fost demult!”. Brunetă de mă fac, mă îmbătrânește..Dacă ar fi să țin cont de sfaturi și recomandări, cred că în final aș opta spre a umbla cheală!

…Cum să mă îmbrac la emisiuni? – alt sector al controverselor! “Rochie, normal! Ca să fii feminină, că doar ai picioare frumoase!” . “Știi doar cât de bine îți stă în pantaloni! Deci, clar, PANTALONI!” “Un deux-pieces, un Chanel, asta se potrivește cel mai bine cu dezbaterile din emisiunile tale!” . Trening , e drept, nu mi-a recomandat nimeni. Și nici costum de baie! 🙉

Cand am câte un conflict cu câte cineva, atunci să te ții : sarabanda sfaturilor e de neoprit! Luptele mele, se pare, ii însuflețesc pe toți cei care au și ei destule pe suflet, dar nu găsesc curajul să se revolte. Așa că, prin mine, se simt oarecum razbunați. Și deschid robinetul de sfaturi ! “Distruge-i!”, “Nu te băga!”, “Dă-i la ziar!”, “Ignoră-i!”, “Dă la pace!”, “Dă-i în judecată!”, “Dă-i…dracu’!”😁😁

…Suntem sufocați de sfaturi în fiecare moment al vieții noastre. Legate de zona profesională. Legate de măritis sau de divorț. Legate de copil. Dacă să păstrăm sau nu copilul, după ce liniuțele testului de sarcină ne-au schimbat viața. . Dacă-i dăm undă verde, ce nume îi vom pune? Apoi…să ni-l crească bunica, bona sau grădinița? Să-l dăm la școală privată sau de stat? Spre ce facultate să-l îndrumăm? Aici sau afară? – o mare de întrebări, generând 10 mări de răspunsuri. Și așa , la fiecare subiect. Iar noi navigăm pe ele, pe mările cu pricina, accesând sau nu propriile busole.

Rezolvarea problemei? Ochelari de cal, dopuri în urechi și să nu uităm să ne hrănim zilnic personalitatea, pentru ca ea să crească ușor-ușor, ajutându-ne să nu mai avem nevoie de sfaturile celor din jur atunci când avem de luat o decizie, mai ușoară sau mai grea.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!