• Home
  • De la prieteni
  • Marina Almășan: Te “strânge” căsnicia? Înseamnă că nu e… măsura ta!

Marina Almășan: Te “strânge” căsnicia? Înseamnă că nu e… măsura ta!

marina 1

O comparație ghidușă voi încerca, în această dimineață : voi compara căsnicia cu …o pereche de pantofi! De care vreți voi : stiletto, cu talpă ortopedică, balerini, botine sau pe platformă; e democrație, așa că vă las să alegeți voi.

Buuun! Deci să vedem care sunt elementele comparației.

Atunci când alegem relația în care să ne implicăm ( și aș vorbi aici direct de căsnicie, nu doar de o fâțâială vremelnică prin viață, alături de o persoană de sex opus), e ca și cum ne-am alege o pereche de pantofi. Îi vrem frumoși, îi vrem comozi, vrem să ne simțim mândre când defilăm cu ele pe catwalkul străzilor din cartier și al evenimentelor ce ne colorează viața. Dacă au toc, vom privi de sus lumea din jur : balerinii ne vor ține cu picioarele pe pământ.

De cele mai multe ori, alegem forma și culoarea după placul inimii. Ca și în căsnicie. E posibil ca pantofii să ne placă din prima ( dragostea la prima vedere – ați înțeles unde bat, nu?), sau…să-i desprindem din raft,după ce am căutat prin toate mall-urile și n-am găsit ce am vrut. Așa că, epuizate, vom lua, din ultimul magazin vizitat, orice, numai să nu rămânem “desculțe”. În viață asta se numește “ultimul tren”.

Există pantofi “ieftini”, pentru achiziționarea cărora nu facem eforturi prea mari, dar și pantofi scumpi, pe care îi vânăm demult și pentru care suntem gata să dăm o avere. Și o dăm, pentru că ne plac și basta! Chiar și numai pentru a le face în ciudă prietenelor. Chiar și dacă poate pantofii …nu sunt de nasul nostru. La fel si cu bărbații pe care în vânăm îndelung și îi câștigăm cu greu, neștiind nici măcar dacă îi vom putea păstra. La fel și cu pantofii super-eleganți : îi vâri îi dressing, dar te trezești că nu-ți prea servesc în viața de zi cu zi. Ca să nu mai vorbim că poți avea parte și de suprize : o menajeră tupeistă, care să fugă cu ei în lume când ți-e lumea mai dragă!

Buuuun! Să zicem că pantofii sunt ai tăi. Aparent, sunt așa cum ți-ai dorit. Dar nu-i vei putea valida decât în practică. Purtându-i. Ca și pe soțul proaspăt achiziționat. Doar practica îți poate da un verdict pozitiv : da, este perechea de pantofi ideală, ai făcut o alegere bună. Sau nu, te-ai înșelat, nici că se putea o alegere mai proastă!

Dacă ai ales nu numai cu ochii, ci și cu mintea, pantofii vor fi nu numai fățoși, ci și rezistenți. Rezistenți în timp și la intemperii. Încălțată cu ei, poți urca munți, străbate continente, înfrunta furtuni. Dar ai și tu o datorie : va trebui să ai grijă de ei, de pantofii tăi, pentru a nu le grăbi uzura, pentru a-i proteja și pentru a demonstra, prin grija ta față de ei, cât de mult îi prețuiești. Si că, dacă s-ar putea, ai vrea să-i porți până la sfârșitul vieții…La fel ca-n viață : nu e totul să ajungi alături de omul pe care-l iubești și care te iubește. Ai datoria să veghezi la această iubire, să n-o lași să se stingă…

Și mai e ceva. O chestiune , până la urmă, de “start” în viața de familie : dacă, foarte curând, vei constata că pantofii cei noi “te strâng”, nu te chinui să-ți continui drumul încălțat în ei, șchiopătând. Și nu te chinui să-i lărgești. Înseamnă că alegerea nu a fost bună. Că pantofii nu sunt măsura ta. Schimbă-i cât poți de repede, căci altfel îți vei mutila picioarele și îți vei produce suferință… Cred că nu e cazul să mă mai explic…

Parteneri