Medicamentul cu efecte adverse înspăimântătoare și care creează dependență mai tare decât heroina este folosit de milioane de persoane

 

Este prescris în tratamentul anxietății, spasmelor musculare, al insomniei și potrivit unui raport al Drug Abuse Recognition, în 2010 îl foloseau 60 de milioane de persoane.
Diazepamul, cunoscut și sub numele de Valium, un medicament din categoria benzodiazepinelor, este un sedativ care creează dependență, iar folosirea în exces poate avea efecte adverse serioase precum atacul de cord.
Efectele pe termen scurt includ: anxietate, iritație, febră, crampe stomacale, depresie, iar cele pe termen lung pot duce la pierderea memorie, halucinații, dificultăți de respirație, puls scăzut, comă sau infarct.
Potrivit doctorulzilei.ro, Baylissa Fredericks, o britanică de 49 de ani a început să folosească Diazepamul din cauza unui tic nervos al pleoapei, însă efectele adverse ale medicamentului au fost mult mai grave decât problema care trebuia tratată.
,,Din cauza acestui medicament am în jur de 40 de crize pe zi în care am spasme incontrolabile. Mi se întâmplă chiar și noapte, uneori am și 12 într-o ora,” povestește britanica.
Baylissa a luat Valium timp de 8 ani, chiar dacă ticul ei nu doar că nu dispăruse, dar se înrăutățise, fapt care l-a determinat pe medicul ei s- mărească doza.
,, Nu realizam că medicamentul îmi cauzează aceste probleme și credeam că am nevoie de mai mult ca să-și facă efectul,” mai spune Baylissa.
După 6 ani de utilizare, femeia s-a decis să se documenteze în legătură cu Valiumul și când a aflat că și alte persoane se plângeau de efecte adverse grave precum demență, halucinații, pierderi de memorie și-a dat seama că nu trebuie să-l mai folosească.
,, Am vorbit imediat cu medicul, însă mi-a spus că trebuie să iau Valium tot restul vieții, pentru că simptomele sevrajului pot fi foarte dificile. Atunci am decis să încerc să renunț singură. A durat aproape un an, iar crizele s-au înrăutățit și încă nu știu dacă voi mai scăpa de ele vreodată,” a mai adăugat femeia.
„Benzodiazepinele precum Valiumul care sunt folosite pentru gestionarea anxietății ajung să înrăutățească, de fapt, simptomele”, a spus Tim Leighton, director de Educație Profesională și Cercetare la Action on Addiction. „De asta nu sunt recomandate pe termen lung.”

Mai mult pe doctorulzilei.ro