Mihaela Bilic: ” Când îți este rușine de felul în care arăți, când faci un complex și o problemă din kilogramele în plus …”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic vorbește despre încrederea în sine a femeilor supraponderale și complexele fizice care apar la acestea.
” Anul acesta cursul meu de psihonutriție are ca temă sexualitatea și silueta. Subiect delicat câtă vreme măsurăm cu cântarul nu numai aspectul fizic, ci și valoarea unei persoane. Șocant este că și în Franța, o țară cu concepții liberale (ca să nu zic libertine) prejudecățile legate de kilogramele în plus sunt identice. Femeile supraponderale sau obeze sunt stigmatizate nu numai din punct de vedere senzualitate/sexualitate, dar și când vine vorba de a procreea. A avea dreptul de a face copii pare să nu mai fie o chestiune de libertate personală, kilogramele în plus obligă acordul medicului!
Însă până la copii, haideți să vedem ce înseamnă să fii seducătoare, senzuală. Mulți ar fi tentați să spună că nu poate fi sexy decât o femeie care arată bine, deci implicit care nu are exces ponderal. Ei bine, nici vorbă: a fi sexy e o chestiune de atitudine și e direct proporțională cu încrederea de sine. Adică nu poți fi sexy decât atunci când ți-e bine în pielea ta, indiferent cât arată cântarul.
Poate ați văzut sau cunoașteți persoane cu o siluetă de invidiat dar care nu te atrag deloc, care nu-ți stârnesc nicio emoție, așa cum există persoane care-l au pe “vino-ncoa” și de care ești sedus, deși sunt departe de a avea un fizic ideal, perfect.
Oare ce face diferența, cum funcționează legile atracției? Insatisfacția corporală și neîncrederea în propria persoană sunt cauzele sau consecințele surplusului ponderal? Nemulțumirea de felul în care arăți și complexele fizice care apar la persoane normoponderale cum pot fi explicate? Este greutatea pe cântar o măsură a sexualității și senzualității? Ce face diferența între o “femme fatale” și o femeie care nu se simte în largul ei apropo de propria sexualitate?
Răspunsul este unul singur: rușinea! Când îți este rușine de felul în care arăți, când faci un complex și o problemă din kilogramele în plus (care câteodată sunt doar imaginare), atunci cei din jur se vor comporta în consecință. Rușinea este cel mai penibil și mai jenant sentiment, toată lumea îl urăște și îl evită. Ce se întâmplă când persoanei din fața noastră îi este rușine? Neuronii noștri mimetici (oglindă) se activează și simțim și noi rușinea celuilalt. Instinctiv se declanșează în noi o reacție de respingere, îl îndepărtăm și îl pedepsim pe cel care ne-a “molipsit” cu rușine, vrem să scăpăm de el pentru că numai așa putem scăpa de senzația dezagreabilă pe care ne-a indus-o fară ca măcar să știe sau să vrea. Deci nu kilogramele în plus ale unei persoane ne dau reacție de respingere, ci rușinea pe care respectiva persoană o percepe în legătură cu acele kilograme. Simplificând, nu felul în care arătăm contează, ci ce credem/simțim noi în legătură cu asta. Iar dacă e vorba de rușine nu există nicio soluție, rușinea distruge totul în jur, atrage violența și abuzul din partea celorlalți.
Rușinea e un sentiment umilitor ce trebuie pedepsit, exclus, îndepărtat iar empatia cu care ne-a înzestrat natura ne face să-i respingem pe cei care “miros” a rușine. Așa că nu de la kilogramele în plus apar problemele de senzualitate/sexualitate, ci de la jena și rușinea noastră ca femei ce sunte veșnic nemulțumite de felul în care arătăm. Bărbații sunt mult mai puțin mofturoși când vine vorba de silueta feminină, ei nu caută perfecțiunea. Însă rușinea îi poate alunga definitiv.
Concluzia: să fii sexy înseamnă atitudine și încredere iar reacția bărbaților poate fi un instrument de măsură pentru cât de multă “ne-rușinare” ai! P.S. unde “ne-rușinare” înseamnă de fapt încredere/stimă de sine și afirmare de sine”, scrie medicul nutritionist pe pagina sa de Facebook.
Mădălina Stoica, AMPress