Mioara Vergu: De promisiuni avem podul plin

Din patru în patru ani, sau din cinci în cinci ani, ni se promite lapte şi miere, adică adevăr, cinste, justiţie, transparenţă, locuri de muncă, nivel de trai civilizat, infrastructură, educaţie de calitate, sistem de sănătate… sănătos, cultură, demnitate… Adică suntem duşi cu zăhărelul! Unii dintre noi, mai dumiriţi, nu prea cred, dar se lasă şi ei prinşi de dulcea amăgire. Urmează o perioadă de „luare în primire a trebilor ţării”, când aflăm cu amănunte despre greaua moştenire. Se mai plâng un pic şi, când credem că-şi suflecă mânecile şi trec la treabă, apare, inevitabil, un motiv obiectiv sau un scandal, care iar ne ţine pe loc. Ne aflăm în culmile guvernării! Urmează decăderea, însoţită de promisiuni, ale celor care sunt la putere sau ale celor care vor să fie la putere. Pe ultima sută de metri se modifică legi, salarii, se achită facturi, se fixează oameni pe posturi, dar se deschid/redeschid dosare penale sau nu, oricum, o piedică, un semn., pentru putere sau pentru opoziţie. (Aşa le vine rândul, că justiţia nu are treabă cu politica!)

Un ciclu electoral trece repede, aproape că nu ne dăm seama că batem pasul pe loc. Este acelaşi peisaj, doar se schimbă sau apar în plus câteva chipuri.

Acum, în situaţia demiterii Guvernului, cu un an înainte de alegerile parlamentare, premierul desemnat a prezentat echipa cu care merge pentru validare în comisiile parlamentare. Ne promite o echipă de oameni cinstiţi, competenţi, patrioţi, cu putere de muncă… Deja au apărut informaţii care-l contrazic. În niciun caz nu va fi linişte pe malurile Dâmboviţei! Vor fi restructurate ministerele şi agenţiile subordonate, vor fi reexaminate persoanele angajate, vor fi eliminate pilele şi relaţiile, vor fi analizate toate contractele, justiţia va fi independentă şi competentă. Şi după aceea vor fi luate măsurile propuse pentru însănătoşirea climatului socio-economic românesc. Să avem răbdare! Tutunul s-a interzis! De promisiuni avem podul plin!

Distribuie prietenilor

Preşedintele României? Peste două săptămâni are loc primul tur ale alegerilor. Încă nu i-am văzut pe toţi candidaţii, măcar la principalele televiziuni de ştiri, ca să putem să alegem în cunoştinţă de cauză, prin comparaţie. Nu am văzut dezbateri, întâlniri faţă în faţă…Pe cei mai mulţi nu ştim ce-i mână în această bătălie. În fine, vom …culege şi în acest an. Mie mi-ar fi plăcut să ştiu ce face Preşedintele în rigorile actualei Constituţii, pentru că înţeleg că majoritatea este nemulţumită de prevederile ei şi o vor schimbată. Dar câtă apă va trece pe Dâmboviţa până la modificarea/ înlocuirea actului fundamental?! Ce face mai mult şi mai bine Preşedintele în aceste condiţii? Vom trăi şi vom vedea
.
E alertă viaţa la noi! Nu ai timp să te plictiseşti. Până la urmă, nu de la Râm ne tragem? Deci, pâine şi circ/panem et circenses. Dar pâinea-ngraşă. Ne mulţumim cu circul.
Ne mulţumim?!