Nicoleta Dumitrescu: BRĂȚARA DE AUR!
Odată începută școala, luni pentru politicieni a fost un nou prilej de a se afișa, de a demonstra că sunt parte din popor și alături de el, dovadă că actualul și fostul premier au ales să participe, separat, unul la București, celălalt la Blaj, la licee nu de topul-topurilor, ci cu profil tehnic, respectiv tehnologic.
De ce au ales liderii celor două partide aflate la guvernare licee cu astfel de profiluri? Răspunsul a venit chiar de la președintele Senatului și liderul liberalilor, Nicolae Ciucă: ”Nu trebuie să ne fie rușine pentru a opta pentru un astfel de liceu!”, mai ales că, se știe, a subliniat acesta,”Meseria este brățară de aur!”.
Într-adevăr, nu este nicio rușine să înveți nici la un liceu tehnologic și nici măcar la vreo școală din mediul rural. Dacă un copil vrea să învețe carte, iar profesorii sunt dedicați, cu adevărat, acestei profesii, atunci și acesta are toate șansele să ajungă, dacă poate, cu adevărat un om mare! De altfel, sunt nenumărate exemplele în care elevi care au deschis Abecedarul în aceleași clase și bănci în care au învățat și părinții lor, datorită cărții au ajuns, cu adevărat, nume cunoscute.
Cât privește zicala că ”meseria este brățară de aur”, vremurile de astazi par să vină cu nenumărate exemple că, mai degrabă, altceva este cu adevărat… brățară de aur. Este vorba despre școala… politicii, an de an aceasta scoțând, pe bandă rulantă, absolvenți… unul și unul!
Trebuie adăugat însă faptul că această școală este de departe și cea mai specială, cu adevărat, întrecându-le pe toate, și pe școlile de la stat și pe cele din rețeaua privată! În ce fel? Păi, de la ce școală mai poți, în baza unei susțineri, a unei recomandări ori a unui apel telefonic, să fii trecut pe ”lista specialiștilor”, chiar a ”marilor specialiști” iar, ulterior, să primești funcții, de la miniștri până directori de cabinet și consilieri? Evident de la ”școala politicii”! De altfel, această ”școală” s-a dovedit a fi și cea mai indulgentă cu cei care au pierdut alte starturi, având în vedere faptul că- și iar sunt nenumărate exemple- cei care nu aveau experiență și studii adecvate pentru un anumit post au fost ”promovați” chiar pentru funcții de conducere în instituții de stat, de la nivel central până la cel teritorial! Mai mult decât atât, promovarea pe funcții a fost atât de înlănțuită încât inclusiv șoferii unor politicieni au ajuns să fie promovați pe post de… băgători de seamă și câte și mai câte alte posturi, evident foarte bine remunerate.
Ce vremuri! Mai trist este însă faptul că, deși promovarea în funcții pe criteriu politic a fost mereu arătată cu degetul, absolut de către toate partidele, odată ajunse la putere, au aplicat metoda mai mult decât cunoscută și aplicată o dată la patru ani, după alegeri, ”pleacă ai lor și vin ai noștri”! De aici trăgându-se concluzia că, de fapt, parafrazând, când vine vorba despre meserie, mai ales politica este o adevărată… brățară de aur!