O MAGISTRALĂ LECŢIE DE PATRIOTISM

Ştiu bine că nu se începe un articol printr-o negaţie, dar iată că mă aflu în situaţia de a începe acest text cu două fraze, fiecare având cu câte un NU în faţă. Adică trebuie să încep cu două negaţie pentru a-mi susţine o mărturisire cu un apăsat caracter afirmativ.
Aşadar:
Nu am votat pentru ca domnul Klaus Iohannis să fie ales preşedinte al României, dar sunt cetăţean al unui stat democratic, modern şi, de aceea, trebuie să respect verdictul urnelor validat conform Constituţiei şi legilor ţării;
Nu sunt monarhist, dar sunt cetăţean al unui stat democratic, modern şi, de aceea, trebuie să respect opţiunile politice ale concetăţenilor mei, aşa cum sunt ele garantate conform Constituţiei şi legilor ţării.
Tocmai de aceea socotesc de datoria mea să exprim deosebita mea preţuire pentru gestul de o exemplară ţinută patriotică şi morală al Maiestăţii Sale, Regele Mihai, care l-a invitat pe preşedintele ales al Românei , Klaus Iohannis, la un prânz privat, la Palatul Elisabeta, cu ocazia zilei de naştere. Fireşte, sunt multe chei în care poate fi citit gestul Regelui , dar, din motive pe care mi le asum, îmi permit să dau acestui gest cu adevărat regal semnificaţia unui admirabil, exemplar mesaj la solidaritate şi la unitate naţională, mai presus de orice deosebiri de opţiune politică, de naţionalitate sau de religie.
Nu contest, gestul Maiestăţii Sale poate avea şi temeiuri care ţin de ascendenţa germană a familiei regale, dar, tocmai prin această împrejurare, el dobândeşte o înaltă valoare patriotică, pentru toţi cetăţenii României, fără deosebire de poziţia socială, de naţionalitate sau de religie.
La rândul său, Klaus Iohannis, a adresat Regelui Mihai invitaţia de a onora cu prezenţa sa ceremonia de investire în magistratura supremă a statului de drept. Şi în acest caz, se pot avansa o opinie personală, aşa încât citesc invitaţia preşedintelui ales al României ca pe o dovadă că domnia sa a înţeles sensul nobil şi generos patriotic al Maiestăţii Sale. Mai mult, m-aş bucura dacă, prin această invitaţie, Klaus Iohannis ar dori să marcheze o reală, categorică ruptură cu regimul funest al lui Traian Băsescu. Cel care, după cum prea bine se cunoaşte, a avut un comportament incalificabil faţă de Regele Mihai şi de Casa Regală a României.
Mai departe, nu mă încumet să duc raţionamentul. Am, însă, dreptul şi datoria să cer ca, încă din prima zi şi pe parcursul celor cinci ani de mandat, preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, să ne dovedească nouă, tuturor românilor, că a înţeles şi că respectă superba lecţie de patriotism şi de demnitate a Regelui Mihai!

Şerban CIONOFF