
O poveste ca în o mie și una de nopți:Sinan Mustafa. Interesul!
În momentul în care Consiliul Local Galați a aprobat împrumutul și plata a 20 de milioane de lei, către SC Electrocentrale SA, pentru a da căldură în oraș, cel mai trist om din sistem a fost Sinan Mustafa, administratorul special al CET.
Ar fi trebuit să fie bucuros. Primea bani, dădea drumul la producție, încasa ulterior alți bani, pentru energie termică și pentru energia electrică.
Numai că a fost atât de trist încât s-a ascuns o săptămâna. Nefiind prezent, nu a semnat actele pentru primirea banilor prin intermediul Calorgal. Neprimind banii, nu i-a achitat Romgaz. Neachitând Romgaz, nu a primit gaz. Neprimind gaz, nu a dat drumul la producție. Fără producție, nu e caldură.
Și nici electricitate.
Episodul 1.
Sinan Mustafa, reprezentant Maestro SPRL Constanța vine la SC Electrocentrale Galați, ca administrator special. Era în vara lui 2014. Ca primă măsură, anunță că revizia anuală, programată în cursul lunii august, se va întâmpla în luna septembrie.
Ca să înțeleagă toată lumea, revizie anuală la CET înseamnă oprirea instalațiilor și verificarea rețelelor. Tradițional, în fiecare vară, în luna august, apa caldă era oprită în tot orașul, pentru revizia CET.
În 2014, Sinan Mustafa a impins această revizie mai târziu. Mult mai târziu, la sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie.
Efect: dacă în august, din cauza concediilor și a vacanțelor, orașul este gol și, implicit, necesarul de apă caldă este mai mic, la sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie, necesarul de apă caldă este mult mai mare. Implicit, facturile sunt mai mari. Facturi mai mari în septembrie înseamnă încasări mai mari în octombrie. La fel, facturi mai mari în octombrie înseamnă încasări mai mari în noiembrie.
Prin întreruperea furnizării, timp de trei săptămâni, Sinan a micșorat facturile din septembrie și octombrie și, implicit, încasările din octombrie și noiembrie. Asta a dus la mai puțini bani în sistem exact în octombrie/ noiembrie, când era nevoie de cash pentru plăți către Romgaz. Bani care nu au fost, ceea ce a dus la o întârziere a începerii furnizării căldurii și, la mijlocul lunii decembrie, la oprirea furnizării de căldură în oras. [ asta pentru că a oprit căldura la mijlocul lunii, când factura lunii noiembrie abia se afișa la întreținere și banii achitați de bunii platnici încă nu plecaseră din asociații către, la vremea aia, Apaterm.
Atunci ne-a fost clar că Sinan se poartă de parcă ar vrea să închidă intreprinderea.
Episodul 2.
După venirea lui Sinan Mustafa la CET, datele privind încasările CET pentru energia electrică furnizată în sistem au devenit secret de stat. Înainte, dacă beai o cafea la contabilitate, ( și fetele fac cafea bună ) aflai tot, știai tot. Din toamna lui 2014, dna Pâsu a pus șapte lacăte.
Singurele cifre disponibile și angajaților și publicului erau cele ale CET în relația cu Apaterm. Irelevante, atâta vreme cât CET produce și energie electrică și o și vinde.
În primăvară, activitatea a încetat, producția a încetat, furnizarea de curent a încetat, producția de energie termică a încetat. Dar încasările nu au fost sistate. Problema e că, după intrarea Apaterm în faliment, toți banii veniți în întreprindere din oraș, pentru căldură/ apă caldă au venit prin intermediul CC Insol. Nimeni nu știe câți bani a încasat CC Insol, lichidatorul Apaterm, de la asociațiile de proprietari, nimeni nu știe câți bani a plătit CET și, cel mai frumos, nimeni nu știe dacă CET a plătit sau nu și dacă da cât, către Romgaz. E senzațional că presa locală nu remarcă lipsa acestei informații. A, bani de salarii pentru cei rămași în intreprindere au fost, dar nimeni nu știe dacă au fost bani veniți de la Apaterm, prin CC Insol sau bani veniți din producția de electricitate dinainte, inclusiv din certificatele verzi.
Noaptea minții a fost miercuri, când Sinan Mustafa a declarat că lichidatorul Apaterm a efectuat plăți total insuficiente. Wow! De interes era numărul de lei plătiți, dar nu a vrut să știe cineva câți lei.
Sinan Mustafa dă vina pe Apaterm. Nu, e vina CC Insol, lichidatorul. Care CC Insol este lichidator al Apaterm la cererea SC Electrocentrale.
Episodul 3.
În vară, prin asocierea CET, Combinat, Primărie, Calorgal, combinatul producea abur, îl dădea la CET, CET îl dădea la Calorgal. Banii erau puși într-un singur cont, de unde fiecare își lua partea. Problema e că aburul dat de combinat nu a fost folosit pentru producția de electricitate. Nici n-avea cum, tehnic. Ideea e că din martie și până azi, CET nu a dat în sistemul național nici cât un licurici.
Acum, Sinan Mustafa întârzie, cu de la el putere, cu o săptămână ( cel puțin ) începerea activității. Trecem peste faptul că de fapt, i-a fraierit pe cei din Primărie să dea bani în CET ca Romgaz să reia furnizarea de gaze inclusiv pentru producția de energie electrică, trecem peste mizeria că CET a dat apă caldă din aburul plătit de primărie și pentru clientii direcți ai intreprinderii, gen sediul IPJ, trecem peste toate, ca să constatăm că, de fapt, Sinan vrea ca CET Galați să întârzie cât mai mult pornirea instalațiilor.
Altfel, ar fi venit în oraș de luni, ca să preia banii de la Primărie ( apropo, fraierii l-au căutat zilnic ).
Iar Sinan a ieșit în presă sâmbată, să anunțe că a primit vineri banii pe care, de fapt, a făcut tot posibilul să nu îi primească de luni. Cine poate, să verifice ce directori din CET au drept de semnatură și pentru ce, atunci când Sinan Mustafa nu e la birou. Și, în general, nu e.
Revenind, marea întrebare este de ce ar vrea Sinan Mustafa să închidă CET Galați? Păi, hai să vedem ce înseamnă intreprinderea asta:
- Niște fier vechi. Cam 11.000 de tone. La 1000 de lei tona, asta face, să zicem, două milioane de euro. Dar nu tot fierul CET-ului e în CET. Cam 40% din fierul vechi e in oraș, îngropat. Conductele. Dezafectarea lor cost cât nu face ( ar ajunge și la mâna primăriei, inclusiv pentru autorizațiile de demolare a instalațiilor ).Cum o dai, nu se justifică.
- Terenuri. Dar terenul e în combinat. Nu poți să faci un mall, nu poți să construiești blocuri, nu poți să … nimic.Nu are valoare. Și mai e și poluat iar depoluarea costă.
- Câteva mii de apartamente ale datornicilor din Galați, care pot fi vândute. Hai să fim serioși, că nu poti să vinzi unul, dar’mite 5000. Cine să le ia și la ce preț? Și, hai să mai fim serioși încă o dată, că nici de închiriat nu e deloc ușor. Cine să muncească să le supravegheze, să încaseze chiria, să orice? Inginerii de la boilere? Maiștrii de la cazane?!
- O cantitate de energie electrică pe care, nefuncționând,nu o produce.
BINGO!
Valoarea SC Electrocentrale Galați e valoarea energiei electrice pe care NU o furnizează în sistemul energetic național. Care energie, deci, e dată de alții.
Iar Sinan Mustafa are DOUĂ puncte de legătură cu acești „alții”.
Unul este CET Midia. Sinan Mustafa este în Consiliul de Administrație al CET Midia.
Este coleg cu Azamat Jangulov, vicepreședinte Kazmunai Gaz, intrați în România prin Rompetrol. Rompetrol = Dinu Patriciu. Conu’ Dinu = Călin Popescu Tăriceanu. Călin Popescu Tăriceanu = ALDE. ALDE = Andrei Dominic Gerea, ministrul „de resort”.
Al doilea punct este chiar firma de practicieni în insolvența care l-a trimis aici. Maestro SPRL Constanța este fosta Maestro SRL Constanța, fondată de două doamne. Una din ele, Gherman Lelioara Valeria, este acționar în Eco Power Wind, locul 1 în Top Afaceri România, județul Constanța, producția și furnizarea de energie electrică și termică, apă caldă și aer condiționat.
Gherman Lelioara Valeria este implicată, prin sora Vanda Maria Gherman și în afaceri cu energie solară. Tot în Constanța. Gherman Lelioara Valeri nu e singurul asociat în Eco Power Wind. Mai e, cu un sfert din acțiuni, firma Templum Plus, care aparține soției lui Gheorghe Valentin Ionescu, un megamahăr constanțean, trimis în judecată alături de Radu Mazare și Nicușor Constantinescu, în dosarul retrocedărilor. Iar cei trei au cotrolat cam tot ce înseamnă energie eoliană și solară în județ.
Sinan Mustafa mai are, prin Mastro și CC Insol, și alte legături cu Galațiul dar, hei, cine să la investigheze?!
Articol preluat din – galati.info
despre Galați, gălățeni și metehne publice