Ovidiu Marian: Noi legi pentru producătorii agricoli
Ordinea de zi a lucrărilor Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din ziua de 28 aprilie a.c. a fost destul de încărcată şi cu dezbateri pe măsură. Deputaţii prezenţi au şi aprobat Proiectul de Lege pentru modificarea Legii pomiculturii nr. 348/2003. Iniţiat de deputatul Ioan Munteanu, împreună cu alţi opt parlamentari, noul proiect de lege, prin articolele propuse spre modificare, evidenţiază grupele de specii ce compun patrimoniul pomicol în concordanţă cu versiunea oficială a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. De fapt, în anexă sunt delimitate clar speciile de pomi, arbuşti fructiferi, căpşuni şi duzi plantate în România, pentru care cultivatorii beneficiază de ajutor financiar din partea Uniunii Europene, precum şi a statului român.
Discuţii aprinse s-au purtat şi pe marginea celor trei Proiecte de Lege care vizează modificarea Legii apiculturii nr. 383/2013, în sensul aducerii unor modificări articolelor 2, 5, 13 şi 16. În propunerea preşedintelui Comisiei, pentru o analiză mai atentă a modificărilor ce urmează a fi aduse proiectului de lege, s-a format o subcomisie care în următoarele zece zile va veni în plenul Comisiei cu propuneri concrete. Plenul a fost de acord cu soluţia găsită.
În acelaşi timp, din motive asemănătoare, a fost amânat şi Proiectul de Lege privind prima intabulare a terenurilor agricole şi forestiere. De asemenea, în urma dezbaterilor avute, membrii Comisiei au respins alte cinci proiecte de lege, printre care şi propunerea legislativă pentru modificarea art. 17 şi 25 din Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor (republicată în 30 aprilie 2014), în sensul de a întârzia folosirea animalelor sălbatice în circuri.
În a doua parte a şedinţei, membrii Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice au avut o întâlnire cu reprezentanţi ai Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, privind evoluţia preţurilor în hipermarketuri. Cei care au intervenit în dezbateri, fie că reprezentau Auchan, Carrefour sau Kaufland, au evidenţiat faptul că nu s-a făcut nicio creştere de preţuri la produsele agroalimentare. Ba mai mult, au salutat iniţiativa Guvernului României de a reduce TVA-ul la produsele alimentare de bază. Membrii Comisiei au cerut reprezentanţilor Consiliului Concurenţei prezenţi la această întâlnire să facă o analiză a preţurilor, precum şi o monitorizare a acestora.
În context, unii membri ai Comisiei de agricultură şi-au asumat răspunderea pentru o monitorizare proprie, pe care să o prezinte plenului la următoarea întâlnire cu reprezentanţii hipermarketurilor.