Profesorul Mircea Beuran, văzut de Dr. Mihai Radu Diaconescu, profesor de chirurgie
In marea familie a celor peste 2000 de medici chirurgi din Romania s-a impus la mijlocul anilor ’90 aparitia inedita dar semnificativa profesional a profesorului doctor Mircea Beuran care cumula tripla calitate profesionala, didactica si academica, plasandu-se astfel in elita specialitatii. Provenind pe de o parte din invatamantul anatomic, premiza importanta a practicii sale, Domnia Sa s-a initiat, format si desavarsit in dura scoala a Clinicii de Chirurgie de Urgenta a Spitalului Floreasca ilustrata de predecesori si colegi celebri ca I. Turai, E. Papahagi , Al. Bucur ,Gh. Ionescu și I. Șuteu. Cu modestie, discretie si perseverenta si-a construit o cariera remarcabila, impunandu-se ca unul din cei mai buni si completi chirurgi din tara noastra la o varsta relativ tanara. Cazuistica imensa in cele mai diverse, complexe si grave urgente chirurgicale – catre clinica fiind indrumate si operate observatii din intreaga tara inclusiv complicatii postoperatorii – i-au asigurat profesorului o experienta si competenta greu de egalat fiind un adevarat “colac de salvare” pentru nenumarate cazuri dar si pentru colegi aflati in impas profesional.
D-sa nu s-a limitat doar la acest domeniu, abordand cu succes chirurgia viscerala majora a neoplasmelor abdominale in special cele ale stomacului, colonului si pancreasului sau ficatului si splinei. De asemenea a dobandit o experienta de greu de egalat in chirurgia glandelor suprarenale, statistica personala determinand redactarea unei viitoare monografii cu aceasta tema pe care personal o astept cu deosebit interes.
Receptiv la noutati si resurse profesionale moderne, profesorul Beuran este unul din pionierii chirurgiei laparoscopice majore in Romania, numeroase cazuri, incluziv neoplazii, fiind rezolvate pe cale minim invaziva.
Activitatea operatorie a profesorului se extinde optim la cea didactica, reflectandu-se in formarea profesionala a numerosi colaboratori din clinica si a elevilor raspanditi in toata tara iar talentul, claritatea si sistematizarea prelegerilor au fost si sunt apreciate la superlativ de numeroasele serii de rezidenti si de studenti. Trebuie adaugate si materialele didactice, unele reeditate, care constituie un ajutor util dar si placut de parcurs de catre acestia. Este profesorul “sever dar drept” care crede ca nu poate lasa ca studentii sa ramana in urma si al carui crez este “profesorul trebuie sa fie mereu acolo, printre studenti”.
Ca orator il ajuta atat prezenta sa fizica, eleganta dar sobra, timbrul placut si fara stridente, respectul timpului pentru auditoriu dar mai ales continutul rezumat la esenta din care fiecare poate invata.
Pe acelasi plan valoric as mentiona activitatea publicistica si stiintifica, mentionata in Clarivate Analytics, Pubmed si Research Gate si reflectata si in indicele Hirsch ridicat; dincolo de cifre insa ramane aprecierea valorica ilustrata in numeroase citari in publicatii si volume de referinta. Subliniez astfel contributia in valoroase studii multicentrice internationale cu participarea a numerosi autori, cu rezultate diseminate in publicatii cu totul remarcabile (Lancet, Global Burden Oncology); in aceste studii este cumulata experienta unor autori si echipe reputate in teme de interes general in oncologie chirurgicala, coloproctologie si traumatologie iar includerea Domniei Sale consfinteste experienta si autoritatea sa in domeniu.
De altfel, in afara invitarii si participarii sale la numeroase reuniuni internationale de prestigiu, valoarea sa a fost confirmata si in calitate de presedinte al Societatii Romane de Chirurgie si de redactor sef al revistei Chirurgia in care s-a straduit sa mentina si chiar sa augumenteze calitatea articolelor publicate.
Intre publicatiile Domniei Sale – numeroase in reviste internationale- regasim articole originale cu statistici impresionante; adeseori profesorul semneaza ca ultim autor , lipsit de egocentrism, pentru a stimula evolutia unor colaboratori si a capacita finalizarea unor doctorate sau promovari.
Regasim temele de preferinta privind chirurgia de urgenta, cea oncologica majora a viscerelor abdominale si nu numai, complicatiile si reinterventiile, toate puneri la punct de referinta in aceste domenii. Aceeasi politica publicistica o face si in situatia comunicarii unor cazuri rare sau serii mici de observatii, fara indoiala din cazuistica personala, oferind si dovedind totodata exemplul unui model de sef de scoala. Si in capitolele sau cartile (tratatele didactice) publicate demonstreaza, in afara unui spirit didactic impecabil, un echilibru si un stil de redactare de invidiat. Un ultim exemplu este volumul “Mainile Chirurgului” care se dovedeste mai mult decat o carte informativa: un adevarat eseu filozofic pe care nu-l pot caracteriza decat prin formularea – o scriitura pe care as fi vrut sa o fac eu!
Nu pot sa nu amintesc de umorul fin, de stiinta comunicarii pe care o stapaneste in detaliu, de faptul ca nu este doar un orator ci si un foarte bun ascultator, calitate esentiala a unui medic si a unui profesor. As remarca si faptul ca in pofida programului infernal uneori, face parte dintre oamenii care raspund intotdeauna la telefon si care isi gaseste timp pentru problemele fiecaruia. Un om care nu doar promite, ci si rezolva.
Doctorul, profesorul si prietenul Mircea Beuran ramane in pofida nu putinelor obstacole si involburari in cariera, un castigator si un nume de referinta in specialitatea noastra pentru prezent si pentru viitor.
(Schiță de portret în cartea, în curs de apariție, ”Greii medicinei românești”)