Luni începe perioada în care te poți auto-recenza pentru Recensământul populației și locuințelor 2021. Auto-recenzarea durează două luni (până în 15 mai), iar cei care se auto-recenzează au dreptul legal la o zi liberă.
Chestionarul pentru auto-recenzare a fost realizat astfel încât omului să-i fie cât mai ușor să răspundă, în condițiile în care nu beneficiază de o instruire specială, precum cea de care dispun recenzorii. Fiecare dintre noi va avea propriul chestionar de auto-recenzare, corespunzător situației particulare în care se găsește, a explicat Silvia Pisică, director general în cadrul Institutului Național de Statistică, cea care coordonează Recensământul Populației din acest an.
”Știți foarte bine, partea de colectare a datelor se va realiza prin două metode: prin autorecenzare și prin recenzare asistată, realizată cu ajutorul recenzorilor, care vor realiza cu ajutorul tabletelor, interviurile față în față, a spus ea la o întâlnire informală cu presa.
Vor fi chestionare particularizate pentru cine este căsătorit și cine nu e, pentru absolveniți de facultate sau de liceu, pentru cei dintr-o anumită categorie de vârstă sau din alta, mai ținem cont dacă lucrează sau nu, dacă este pensionar…”., a mai spus directorul din INS, potrivit hotnews.ro.
Ce este esențial să avem pentru a ne autorecenza?
În primul rând, să avem acces la Internet. Apoi, să avem o adresă de email. Nu e necesar să aibă toți din gospodărie adresă de email, e suficientă una pentru fiecare familie. Practic, sunt câțiva pași simpli: Intrăm pe site-ul Recensământului, unde vom vedea butonul din stânga (marcat cu roșu în fotografia de mai jos).
O singură persoană din gospodărie îl completează, înregistrându-se ca persoană de referință sau în calitate de cap al familiei (gospodăriei) și apoi îi adaugă pe ceilalți membri ai familiei. În funcție de persoanele completate în formularul de pre-înregistrare, sistemul informatic generează câte un link cu chestionarul specific fiecărei persoane declarate.
Câte chestionare există?
Practic, vor fi două tipuri de chestionare: cel ”lung”, pe care îl va primi capul familiei, chestionar care cuprinde informații inclusiv despre locuință și condițiile de locuit (anul construcției, din ce materiale e construită etc) și altul ”scurt”, pe care ceilalți membri îl vor avea de completat și care se referă doar la datele lor, nu și la locuință.
Acest Recensământ ne va permite să calculăm numărul și tipologia nucleelor familiale ale populației din România, spune Silvia Pisică.
Continuarea aici