Revista Banchetul – IN MEMORIAM Lucian Avramescu

Revista BANCHETUL, număr triplu- 73-74-75 / 2022, care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România, și sub meticuloasa îngrijire a poetului, dramaturgului și filosofului Dumitru Velea, a văzut lumina tiparului în aceste zile.

Alături de revista care este mai degrabă o carte, având toate filoanele care duc spre copacul falnic al literaturii române, al artei, al filosofiei, are alături de această dată un supliment – el însuși o revistă – dedicat poetului Lucian Avramescu.

Cele peste 30 de pagini adună scrieri ale unor condeie sonore, jurnaliști, prieteni și membri ai familiei poetului, la care se adaugă un bogat colaj cu fotografii care-l arată pe Lucian Avramescu așa cum a fost, cum a trăit, cum a iubit și cum a fost iubit.

„Cu durere răvășitoare revista Fundației Culturale „Ion D. Sârbu” din Petroșani, Banchetul, se apleacă asupra frunții „poetului iubirii”, cum a fost numit Lucian Avramescu, a cărui voce i-a fost încercată, în ultima parte a vieții, de o nemiloasă muțenie, trecându-l apoi în eternitate. I s-a luat glasul de forțe misterioase ale lumii de jos, dar i s-a dat cu adevărat Cuvântul lumii de sus.

Muțenia căzută asupra sa, ca încercare prea omenească și învinsă prin scris, i-a fost semnul că poetul Lucian Avramescu s-a găsit sub mâna divină ca ales al Cuvântului. Pentru cultura noastră lui i s-a dat Premiul Muțeniei Învinse.

Să-i spunem că revista Banchetul, al cărei banchetist a fost cu tot sufletul și a susținut-o cu toată puterea, îi este alături de mormânt ca ofrandă și banchet!”, scrie Dumitru Velea.

AMPress