Rodica Manciu: Oare durerea a învățat limba italiana?

·
DE POVESTE…
Mă cunoaşteți ca o pasionată a cântecului tradițional, a folclorului şi a tradițiilor noastre populare.
Şi totuşi de mai bine de 20 de ani sunt mediatoare culturală la Torino, lucrând în şcoli, mai apoi în Questura, iar în ultimi 13 ani la Spitalul de copii Regina Margherita, CTO şi Sant’Anna. Astfel am descoperit o alta pasiune şi anume aceea de a fi aproape de omul care are nevoie de ajutor. Au fost mulți ani in care m-am dăruit comunității româneşti şi moldoveneşti, stând aproape de persoanele care aveau nevoie de o traducere, o informație, o vorbă bună, o imbrațişare, o stringere de mână sau un punct de sprijin în momente de deznădejde ori de disperare.

Şi a trebuit să fiu întotdeauna mai puternică decât mă ştiam, mai curajoasă decât aş fi făcut-o pentru mine, pentru a fi de ajutor celui ce era cu inima rănită. Şi nu de puține ori, am primit drept „recompensă” acel „mulțumesc că m-ați ascultat când am avut nevoie” ori „mi-ați fost ca o mamă” pentru că m-ați înțeles şi mi-ați simțit durerea şi necazul.
Şi in tot acest timp, mama îmi zicea uneori la telefon:
” – Rodică, toate colegele tale cântă, sunt la televizor, iar tu ce faci? Stai in Italia…”
Iar eu raspundeam:
” – Lasă mama că şi eu fac ceva aici, ajut oamenii care sunt in dificultate şi învăț lecții de viață pe care nu le cunoşteam in țară…”

Şi aşa timpul a trecut, pandemia ne-a îndepărtată de oameni şi de servicii şi m-am trezit că de la începutul acestui an sunt acasă.
– Românii sunt comunitatea cea mai numeroasă şi sunt foarte bine integrați, deci nu mai au nevoie de mediator, a fost afirmația conducerii spitalului.

Distribuie prietenilor

Oare aşa să fie? Oare durerea a învățat limba italiana? Oare boala copiilor şi suferința părinților ori persoanele adulte care s-au îmbolnăvit aici, la muncă, şi sunt singure, chiar nu mai au nevoie de O VORBA ROMANEASCA, de o mângâiere, de o încurajare?

Spun toate astea pentru că lumea ne caută, medicii întreabă de mediatori, iar noi trebuie să credem că nu mai suntem utili. Am ajuns de poveste…
Aşteptăm „verdictul” în această primăvară!

Ştiu bine că florile vor înflori din nou, iarba va da colț verde, iar păsărelele se vor întrece in cântec. Doamne, va fi din nou frumos!⚘