• Home
  • Știri
  • România își va produce singură muniția pentru PATRIOT

România își va produce singură muniția pentru PATRIOT

Rachete patriot

Rachete interceptoare SkyCeptor pentru sistemele PATRIOT vor fi fabricate în România în urma unei colaborări între Electromecanica SA şi Raytheon Missiles & Defense.

România este pe punctul de a eficientiza la maximum eventuala exploatare a celor patru sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă cu rază lungă de acțiune de tip PATRIOT (Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target) pe care le are în dotare prin integrarea în producția autohtonă a interceptorilor SkyCeptor în urma colaborării dintre Electromecanica Ploieşti şi Raytheon Missiles & Defense.

Potrivit adevarul.ro, un memorandum de înţelegere în acest sens încheiat între Compania Naţională Romarm SA, Electromecanica SA şi Raytheon Missiles & Defense este pe drumul cel bun a declarat generalul-locotenent Teodor Incicaş, şeful Direcţiei generale pentru armamente din Ministerul Apărării Naționale (MApN), conform monitorulapararii.ro. „Suntem interesaţi de tot ce înseamnă capacitate de lovire care să fie generată de România. Avem nevoie pe timp de criză şi război de o capacitate reală de sprijin şi regenerare a capacităţii de operaţionalizare. Din ceea ce ştim noi până în acest moment, proiectul continuă. Acest lucru ne-au spus ambele părţi, atât Ministerul Economiei, cât şi Raytheon”, a precizat Incicaş. De altfel, surse militare au declarat pentru „Adevărul” că mai sunt doar câțiva pași pentru ca producția de interceptori SkyCeptor în România să fie demarată.

Nu poți distruge o țintă cu o rachetă de 100 de ori mai scumpă
De precizat că sistemele de rachete sol-aer PATRIOT achiziționate de România au venit cu 60 de rachete de tip PAC-2 GEM-T, PATRIOT Advanced Capability-2 missile, destinate combaterii țintelor de tip avion, elicopter sau dronă, dar și cu 168 de rachete de tip PAC-3 MSE, PATRIOT Advanced Capability-3 missile, destinate luptei antirachetă. Este vorba de interceptori de ultimă generație, foarte performanți, dar și destul de costisitori. Concret, o rachetă PAC-2 GEM-T are un cost de 2,05 milioane de dolari, iar cu interceptorii PAC-3 MSE ajungem cu prețul unitar la un alt nivel, cel puțin 4,1 milioane de dolari.

Continuarea aici

Parteneri