Șerban Cionoff: ARTA DE A FI OAMENI

 

Obosiţi, scârbiţi şi, uneori, deprimaţi , căutăm oaze de senin, de pace sufletească, de frumos şi de puritate. Iar când regăsirile năzuite se petrec sub auspiciile Artei, având şi un generos mesaj în sprijinul unor semeni trăitori sub aceleaşi orizonturi, dar încercaţi de soartă, atunci, cu siguranţă, o asemenea Mirabilă Întâlnire nu poate fi decât una fericită. Iată de ce am răspuns fără a sta prea mult pe gânduri invitaţiei pe care mi-au adresat-o sufletistele mele prietene de la Centru InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe de mă afla, joi seara, în Sala Radio pentru a participa la evenimentul „SUFLET ÎN CULORI”. Un adevărat regal de artă şi de omenie, pentru că numai aşa ar putea să fie cel mai bine numit acest concert caritabil în beneficiului copiilor cu autism, organizat de Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură şi Asociaţia Help Autism, în prteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune, Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Tarom, Floria.ro şi WagnerArte Frumoase şi Poveşti.

Un concert de excepţie, în cel mai profund înţeles al cuvântului, care a reunit piese vocale şi instrumentale din creaţia Johann Sebastian Bach, Leo Delibes, Gaetano Donizetii, Alexandr Scriabin, Giacchino Rossini, Giseppe Verdi, Camille Saint-Saen, Rupero Chapi, Eduardo di Capua, la care s-au adăugat revelaţia celor două partituri prezentate în primă audiţie mondială din creaţia unui compozitor până acum necunoscut marii lumi a muzicii- Serghei Bortkiewicz. Concertul, prezentat cu profundă vibraţie sufletească de Manuela Hărăbor şi Marius Constantinescu, i-a avut ca solişti pe patru tineri artişt al căror nume au depăşit graniţele ţării şi i-au impus între certitudinile artelor intepretative cărora lui s-au dedicat cu pasiune şi cu har. Este vorba despre soprana Rodica Vică, tenorul Ştefan Pop, violonisul Vlad Hîrlav Maistrovici şi pianistul Ştefan Doniga.

Şi, pentru că în 2 aprilie, ziua precedentă  acestui eveniment cu alese rezonanţe morale, a fost marcată şi în România, Ziua Internaţională de Coştientizare a Autismului, socotesc nimerit să notez, aici, câteva lucruri despre cei cărora le-a fost consacrat acest concert caritabil- copii cu autism-,ca şi despre resorturile sufleteşti care i-au determinat remarcabililor invitaţi să dea sens şi substanţă evenimentului.

Astfel, literatura de specialitatea defineşte autismul ca fiind o tulburare de sprectru care are forme diferite de manifestare(unele persoane pot vorbi, altele-nu, unele pot învăţa vizual, altele doar auditiv, unele pot fi sociabile, altele nu), dar, indiferent de modul în care se manifestă, această tulburare nu se poate vindeca. În România, astăzi, circa 30. 000 de persoane suferă de autosm, iar, în lume, 1 băiat- din 84 şi o fetiţă- din 147,- sunt atinşi de această suferinţă. Totuşi, cu intervenţie timpurie intensivă cam 47% dintre copii cu autism pot avea şansa de a trăi o viaţă independentă. Din păcate, pe lângă faptul că este vorba de o intervenţie de durată, aceasta este foarte ostisitoare. De aceea, Asociaţia Help Autism, a cărei preşedintă este doamna Daniela Bololoi, este profund implicată, de 4 ani, în derularea unor programe de conştientizare a autismului, de diagnostic precoce şi intervenţie timpurie, aşa încât , în momentul de faţă, peste 150 de copii eflaţi în evidenţele asociaţiei primesc zilnic recuperare gratuită. La rândul ei,Asociaţia pentru Muzică Artă şi Cultură, iniţiază o serie de proiecte-pilot care îşi propun să atragă luarea noastră aminte, prin limbajul elevat al muzicii, asupra unei chestiuni dureroase care trebuie să afle (sau se regăsească) în sfera de interes a fiecăruia. Practic, aşa după cum a declarat domnul Mihail Stan, preşedintele asociaţiei, concertul „SUFLET ÎN CULORI” a fost gândit ca un eveniment care să sesnibilizeze publicul iubitor de artă pentru a susţine eforturille speciliştilor de a oferi diagnostic şi terapie gratuită pentru cât mai mulţi copii cu autism din România.

În cuvinte simple, dar atât de bine alese, invitaţii de marcă aflaţi pe scena concertului şi-au mărturisit emoţa şi dăruirea cu care au onorat evenimentul. „Vocaţia de artist nu ne-o alegem noi- spunea soprana Rodica Vâţă-, ea ne alege pe noi şi astfel devenim privilegiaţi prin bucuria de a profesa mereu cea ce ne place şi a ne identifica cu Arta. De aceea, cred că, atunci când este nevoie, ar trebui să folosim acest dar pentru a-i ajuta şi susţine pe copii bolnavi de autism.” Iar partenerul său, la acest eveniment de profundă semnificaţie artistică şi umană, tenorul Ştefan Pop, mărturisea: „M-aş simţi fericit dacă muzica mea şi a colegilor mei va ruşi să transmită sufletelor spectatorilor mesajul emoţionant al acestor copii inocenţi. Ei au nevoie de ajutorul oamenilor de bine pentru a face ca lume lor, a copiilor cu autism, şi lumea noastră să interfereze”.  „Sper să vă bucuraţi de muzica nostră – a dorit să ne transmită  Vlad Hîrlav Maistrovici- şi acest lucru să vă inspire să sprijiniţi activitatea terapeuţilor  Help Autism, adevăraţi îngeri ocrotitori ai copiilor ce îşi încep viaţa cu mai multe greutăţi decât ar trebui.” Într-o nobilă consonanţă cu ei s-a aflat şi Marius Constantinescu, unul dintre prezentatorii concertului: „Sunt mai mult decât fericit şi onorat de participarea mea la acest concert care, o dată în plus, ar trebui  să ne reamintească de ceea ce ne stă în ADN: arta de a fi oameni.”

În ceea ce o priveşte pe artista de excepţie Manuela Hărăbor, motivele prezenţie sale pe scena manifestării ţin şi de o dureroasă experienţă pe care domnia sa o traversează, cu o nobilă demnitate şi discreţie, de aproape un sfert de veac, alături de fiul său, el însuşi suferind de autism.

Adresând, încă o dată, cel mai sincere gânduri de respect, de admiraţie şi de preţuire iniţiatorilor şi organizatorilor, artiştilor şi tuturor celor ce s-au aflat la sala Radio reuniţi şi solidari în încercarea de a dărui fiecărui copil cu autism , ca şi familiei sale privilegiul de a întâlni un SUFLET ÎN CULORI aş dori să cred că, prin asemenea acţiuni, gândite şi înfăptuite cu dăruire şi cu devotament putem, fiecare dintre noi, să ne redoscoperim temeiurile omeniei şi ale solidarităţii în faţa suferinţei şi a răului.

Adică  ARTA DE A FI OAMENI.

Şerban CIONOFF   

Parteneri