Șerban Cionoff: „CE A SCOS DIN VOI APUSUL, CÂND NIMIC NU E DE SCOS?”

 

S-a făcut, se face şi, cu siguranţă, se va mai face, încă, mare caz pe seama unor afirmaţii rostite de tânăra titulară a ministerului de finanţe, Anca Dragu în legătură cu motivele pentru care guvernul din care  parte nu va creşte salariul minim pe economie în anul viitor. Ceea ce a incendiat opinia publică , la diversele ei paliere, a fost, însă, nu numai vestea că acest pârdalnic de salariu minim nu se măreşte, deşi guvernul Victor Ponta se angajase ferm să facă treaba asta, cât , mai ales, acea încercare a doamnei ministru de a justifica „încremenirea în proiect”(am scris bine, nu-i aşa?) prin raportare la Brazilia şi la India unde sunt oameni care muncesc de se rup pentru numai 2 lei pe zi , dar nimănui nu îi trece prin minte să ceară o mărire.

Ar trebui, totuşi, să fie ascultaţi cu mai mare atenţie cei care obiectează euro-şcolitei doamne ministru faptul că face raportările şi calculele cu gândul la grupul ţărilor din BRISC (  Rusia, Brazilia,India, China şi Africa de Sud )  şi nu, cum ne-am fi aşteptat, la marea familie unită a Europei. În care s-a căznit din răsputeri premierul Adrian Năstase şi echipa sa guvernamentală ca să ne vadă intraţişi până la urmă a reuşit. „Cum vine asta- se întreabă oamenii de bine- , păi dacă vroiam să mergem pe alte poteci, acolo mergem cu BRISC-ul şi nu mai suportam tot felul de condiţionalităţi, de  MCV-uri şi de consilii JAI, başca ţinerea, sub ruşinos  pretextele cusute cu aţă albă şi cu mână uscată de jucător de barbut la conţul străzii, la porţile faimosului Spaţiu Schengen? Şi toate astea numai pentru a mai demonstra, mai mult decât era nevoie chiar, că merităm să fim stat membru, cu drepturi şi îndatoriri egale la fel ca şi ceilalţi membri ai măreţei UE,

Ei bine, de aici vine şi neînţelegerea mesajului adânc al doamnei ministru, adică nepriceperea de care ne facem vinovaţi, la pachet, noi toţi. Fiindcă, departe de a rosti o aberaţie sau o răutate pe cont propriu, doamna Anca  Dragu  nu a făcut decât să meargă pe calea deschisă de vizionarul preşedinte al Comisiei Europene, Jean Claude Junker. Cel care, nu demult, a „admis”(observaţi, vă rog diplomatica găunoşenie a termenului!) că pe viitor anumite state vor lua deciziile mari ale UE, în vreme ce restul statelor, printre care sunt convins se va număra şi scumpa noastră patrie, vor rămâne pe orbită şi se vor roti în sensul indicat de algoritmul pus la cale de „centrul unic de comandă”.
Iar, pentru ca nu cumva nişte rău voitori sau, mai grav, nişte nostalgici ai vremilor trecute , comuniste, să spună că am fost lăsaţi de izbelişte, pe afară, doamna ministru, în temeiul ştiinţei şi înţelepciunii pe care le-a dobândit la înaltele şcoli şi academii comunitare, extinde aria de referinţă a termenilor „orbită”,pentru ca, în caz că nici acolo nu avem lecţiile scrise pe curat ne trimite să mai facem nişte cursuri pregătitoare pe la BRISC. De unde, cu siguranţă, va veni şi ziua când vom fi relocaţi, recuperaţi şi reutilizaţi  în structurile primitoare ale măreţei uniunii. Ale măreţei Uniunii Europene am vrut să spun, dumneavoastră la ce vă gândeaţi?

În rest, ceea ce o priveşte pe tehnocrata doamnă ministru,Anca Dragu , îmi pare nespus de rău că nu s-a găsit  o formaţie folk în măsură să îi comună o melodie pe versurile lui Mihai Eminescu.Care versuri îi vin impecabil, dânsei şi altor asemenea tehnocraţi sofisticaţi, rupţi total de realităţile şi de cerinţele societăţii româneşti impecabil: „Ce a scos din voi Apusul, când nimic nu e de scos?”