Șerban Cionoff: CINE ÎI DEŞURUBEAZĂ DIN POSTURI PE CEI CE ŢIN ÎNFUNDATE CANALELE BUCUREŞTIULUI?

Deschid, azi de dimineaţă, pagina de A M PRESS (fiindcă asta însemnă pentru noi,ăştia care ne ţinem ca fiind din lumea moderno-mondenă, deschisul gazetei de pe vremea lui Nenea Iancu) şi ce citesc? Păi citesc, negru pe alb, cum că onor conducerea CDADNR a trecut la nişte demiteri de şefişori şi şefuleţi pe motiv că nu au intervenit la timp şi eficient în situaţia creată de ninsorile-surpriză pe DN 2. Aşadar, uite să se poate!….
După care, ies în balcon şi dau de dansul fulgilor de nea, iar mai jos ceva, pe Şoseaua Titulescu, în vecinătatea căreia locuiesc, şi văd că e tot zloată şi apăraie.
Nimic nou (na, că era să zic „nimic nou sub soare”, dar nu prea se pretează…), fiindcă, aseară şi când m-am încumetat, dimpreună cu consoarta şi cu încă o amică, să mergem până ici-colea, la Teatrul „Nottara”, pe bulevardul Magheru, adică în buricul Bucureştilor, am avut parte de un alt spectacol, unul de mai mare groaza. De fapt, un dublu spectacol, adică şi la dus şi la întors. Mă refer la bălţile zdravene prin care eram siliţi noi, capetele de locuitor, până să ajungem la o staţie de autobuz sau de metrou, bălţi care, pariez pe ce vreţi dumneavoastră, i-ar fi lăsat fără grai pe locuitorii „falnicei Veneţii”. Numai că, spre deosebire de oraşul lagunelor, aici era vorba chiar de nişte canale înfundate de cu veacul şi care trebuiau desundate de când cu moşi putrezi. Treabă pe care, fireşte, care cei care ar fi trebuit să se ocupe de asta nu au catadixit să o facă. Să nu vă închipuiţi, cumva, că situaţia era valabilă doar pe traseul înspre şi de la Piaţa Victoriei până la Piaţa Romană. La întoarcere, am încercat o rută ocolitoarea, având, cu acest prilejul să vedem că şi pe traseul dintre Piaţa Romană, intersecţia Şoseaua Ştefan cel Mare şi Calea Dorobanţilor situaţia este sub aceeaşi… totală lipsă de control. Apogeul mizeriei fiind atins la traversarea de la Perla spre staţia de tramvai unde apa băltind în draci ajungea peste marginea bocancilor. La toate acestea adăugându-se nesimţirea crasă a ghiolbanului cu Gipanul care, grăbindu-se să ajungă la clubul de fiţe unde îl aşteptau Miss Pytzipoanka, accelera de dement şi arunca apa stătută în draci. Bineînţeles, făcându-i ciuciulete pe nenorociţii de pietoni care aveau neşansa să se afle, liniştiţi şi paşnici, pe borduri, la locurile de traversare şi aşteptând să se schimbe stopurile alea şi aşa dereglate de atâta tembeală „fluidizare a traficului rutier în Capitală.”
După care, ajunşi la domiciliu, bineînţeles nu fără a mai fi dat prin altă mini-lagună, cea de la intersecţia Şoselei Titulescu şi strada dr. Iacob Felix, am văzut la televizoare că Primarul General al Capitalei şi Prefectul Bucureştiului sunt deja în teren şi iau măsuri operative. Foarte bine, asta însemnă că au văzut şi mizeria pricinuită de canalele alea înfundate. Au văzut-o …şi mai departe? Fiindcă, nici aseară şi nici azi de dimineaţă, nu am aflat despre niscai demiteri sau măcar demisii ale celor care, pe lefuri babane, au gestionat, cu nesimţire şi cu totală lipsă de respect faţă de cetăţeni, această calamitate edilitară.
Sau, mai şti, poate că mă duc eu cu gândul prea departe?!…
Totuşi, daţi-mi voie să închei cu o întrebare: cine şi când îi deşurubează din posturile lor grase pe nemernicii care au ţinut înfundate canalele Bucureştiului? Că, zău aşa, de declaraţii tv cu „o să facem şi o să dregem”- adică de apă de ploaie- sunt sătul până peste cap. Sau, măcar, până peste bordura inundată a trotuarelor de nu ştiu câte ori renovate din bani publici.
Şerban CIONOFF