Serban Cionoff : DIN ŢARA LUI HAZ DE NECAZ

Cu darul lor lăsat de la Bunul Dumnezeu, dar şi trecuţi fiind prin meandrele parşive ale istoriei, uite că românii au şi scos o zicere ironic-amar pe seama cutremurului puternic de mai zilele trecute:„De ce fost cutremur? De-aia, ca să se vadă că, de când a fost ales preşedinte Klaus Iohannis , în România se mişcă ceva.”
Glumă cam macabră, veţi zice, dar asta e situaţia…Mă mir, însă, că nu au apărut şi niscai vorbe de duh pe seama arestării Alinei Bica şi a altor câteva personaje de ambianţă din mafia despăgubirilor frauduloase. Dar nu-i timpul trecut. Vorba ceea: „Lac să fie, că broaşte destule”.
Deocamdată, DNA-ul se ţine tare ca vedetă de top a ştirilor dătătoare de fiori reci. În aceste condiţii, deşi nu cred că voinicoasa instituţiune va merge până la rădăcina lucrurilor, trebuie să îi acord şi prezumţia de bună credinţă. Ceea ce nu înseamnă că m-am abandonat în mrejele euforiei miraculoasei schimbări de macaz la DNA. Nu de alta dar, instituţie a democraţiei moderne fiind şi, mai ales, pretinzând a fi într-o totală ruptură cu instituţiile justiţiei din vremea partidului unic, ar însemna ca, mergând până la rădăcina lucrurilor să îi dea dreptate … lui Karl Marx. Cel care a spus că „Rădăcina tuturor lucrurilor este omul”. Or, punctual, în cazul de faţă, aflat în ochirea vajnicilor procurori ai DNA, după toate semnele, la rădăcina lucrurilor se află tocmai OMUL! Cel care până la 21 decembrie a c va mai sta la butoanele Palatului din Dealul Cotrocenilor.
Aşadar, de răspunsul la întrebarea de mai înainte, depinde şi ca românii să primească, de data asta direct de la DNA şi argumentele necesare la o altă întrebare : „dacă şi în ce măsură justiţia română va dovedi că este cu adevărat independentă?”
În ceea ce mă priveşte, aşa după cum am scris, sub propria semnătură, chiar în această pagină, eu cred că toată această vâlvătaie cu si despre Alina Bica et comp nu este decât o fumigenă, un fel de praf în ochi, anume ca să ne luăm cu vorba şi să uităm de toate netrebniciile pe care le-au săvârşit Amiralul Dezastrului Naţional şi ciracii săi. În Deceniul Ruşini (2004-2014), dar şi mai înainte. Netrebnicii despre care ar trebui să răspundă în faţa legii, chiar din primele ceasuri de când va fi descălecat din jilţul prezidenţial. Până una-alta, tot la vorba lui Eminescu venim:„De-o fi una, de-o fi alta, ce e scris şi pentru noi”.
Drept pentru care, dacă tot am început cu un banc, haideţi să punem punct tot cu un banc. Zice-se că, pe vremea când se juca de a premierul, Emil Boc s-ar dus la Băsescu şi l-a întrebat:”Domnule preşedinte de ce să dăm atâţia bani de la buget pentru modernizarea puşcăriilor,nu ar fi mai bine să dăm banii ăştia pentru a mai construi nişte şcoli noi şi să le modernizăm pe cele pe care le avem?”La care, Zeus i-a răspuns. „Măi Boc, dar după ce am să plec eu de la Cotroceni, crezi că noi, împreună, la şcoală o să mergem?”
Văd că vă uitaţi cam miraţi la mine. Da* ce am făcut, frate? Am spus şi eu un banc, nu am dat cu parul!
Şerban CIONOFF