Șerban Cionoff: DRAMATICA LECŢIE A FOCULUI DE LA CLUBUL”COLECTIV”

27 de morţi, 155 de persoane internate (dintre care, 25 în stare foarte gravă)- acesta ar fi, la ora când scriu rândurile de faţă, bilanţul nenorocirii care s-a petrecut azi noapte în Clubul”Colectiv ” din Bucureşti. Un bilanţ care, din păcate, poate să înregistreze în orele următoare există creşterea numărului victimelor.
Sunt şi eu copleşit de cele văzute şi auzite, aşa încât cu greu reuşesc să nu scriu sub impactul emoţional al tragediei, dar, acum, mai mult ca oricând, este necesar să se tragă linie şi să se facă un bilanţ al învăţămintelor acesteia.
Şi poate că nu a fost întâmplător dacă în acel iad pe pământ s-a auzit, rostită de mai multe ori, expresia: „Asta este România în care trăim!” Aşa este!Aceasta este, pe de o parte, o România a oamenilor solidari , o Românie în care medicii şi personalul sanitar, echipajele de poliţie şi de pompieri, lucrătorii din ISU, dar, mai cu seamă, o Românie în care un număr de-a dreptul impresionant de oameni simpli s-au oferit să doneze sânge pentru salvarea victimelor. O României în care, de data aceasta, ministrul de interne, ministrul sănătăţii, şeful ISU s-au aflat pe baricadele luptei cu flăcările diabolice şi s-au implicat efectiv în coordonarea acţiunilor de salvare. Pe de altă parte, mai precis mult, ruşinos de mult!, în spatele acestor minunaţi oameni de omenie, se mai află şi România (de fapt, o pseudo-Românie!)a inşilor solitari,autiştii ai banului murdar, captivi irevocabil ai câştigului cu orice preţ, exponenţii şi profitorii bestialului „capitalism de cumetrie” care bântuie pe aceste meleaguri de peste un sfert de veac.
Între aceste două Românii s-a căscat şi se adânceşte pe zi ce trece o prăpastie îngrozitoare! Da, „Asta este România în care trăim!” O Românie în care, exploatând cu neruşinare dorinţa tinerilor de a se distra şi de a cânta, de a dansa, de a fi alături de prieteni sau colegi, de „gaşca noastră” dacă vreţi, nişte indivizi încropesc tot felul de „locaţii” pe care le botează pompos şi arogant „cluburi”, în care, de ruşinos de multe ori, nu sunt respectate norme elementare de igienă sau de securitate.
Iată, nu mai departe, în cazul de faţă aflăm că această înjghebare botezată „Clubul Colectiv”, funcţiona din ianuarie 2015 deşi era, din capul locului, în afara multor prevederi legale . Fapt pe care l-a constat şi o inspecţie de acum 10 zile. Inspecţia lui peşte prăjit!- fiindcă după ce au încheiat procesul verbal şi au încasat( dacă au încasat?!) amenzi pentru asta, inspectorii şi-au luat valea … şi duşi au fost! Nu era oare normal şi corect ca ei să se întoarcă după câteva zile, la faţa locului şi să constate dacă s-a schimbat ceva şi, mai cu seamă, în ce fel s-a schimbat?! Era, dar vorba aceea: „Asta este România în care trăim!”
Dar, faptul cel mai revoltător abia acum vine, adică atunci când aflăm că pentru organizarea concertului de aseară nu a existat avizul ISU (cel al pompierilor pentru club nu a existat încă de la deschiderea acestuia!) şi cu atât mai puţin pentru aşa zisul joc de artificiu care a declanşat coşmarul. Cu siguranţă, însă, existat hămeseala nenorocită, animalică a lui „banul să iasă!” care calcă în picioare legile statului şi legile omeniei. Iar, pentru toate acestea , cineva trebuie să plătească! După câte am aflat din ştirile de pe fluxurile agenţiilor de presă şi de la televiziuni, procurorii şi oamenii legii au început deja cercetările şi am încredere că în curând vom afla la ce rezultate au ajuns.
Printr-o nenorocită împrejurare, incendiul de la Clubul „Colectiv” s-a petrecut cu puţin timp înainte de acea macabră şi de-a dreptul scabroasă chestie zisă „Halloween”. De data asta, scotocitorii de profit din această sarabandă de ori vor fi nevoiţi să îşi pună phta-n cui. Cel mai probabil vor fi declarate 3 zile de doliu naţional în memoria victimelor tragediei de azi noapte.
După care va trebui ca românii să se apuce foarte serios de treabă şi să treacă la o curăţenie generală prin toate aceste oneroase improvizaţii şi la pedepsirea tuturor vinovaţilor. Fiindcă adevărata lecţie a incendiului ucigaş de la Clubul „Colectiv” nu poate fi decât una singură: „NU asta este România în care vrem să trăim!”