Șerban Cionoff: INSPECŢIE JUDICIARĂ, FĂ-TE CĂ LUCREZI!

Lume- lume, ia daţi-vă aproape să vă spun ceva ce nici cu gândul nu gândiţi! Cică s-a supărat rău de tot Inspecţia Judiciară a CSM şi-a cerut anchetă penală în cazul acuzaţiilor aduse de către procuroarei Elisabeta Ponea de către procurorul Eugen Iacob. Pentru împrospătarea memoriei fac menţiunea că doamna Ponea a fost procurorul general al P T Craiova care s-a făcut luntre şi puncte şi nu s-a lăsat până nu i-a luat procurorului Iacob dosarele incendiare care îl vizau direct pe Bercea Mondialu şi clanul său, cu trimitere directă la numitul Mircea Băsescu. Care Mircea Băsescu, mai mult sau mai puţin întâmplător, este chiar fratele lui Traian Băsescu, de-legitimul care mai este (încă) preşedintele României.
Iar, spre a fi cât mai convingători mai marii Inspecţiei Judiciare a CSM dau publicităţii un raport stufos asupra motivelor care au condus la această decizie de-a dreptul zguduitoare, de o excepţională valoare teoretică şi practică.
Între noi fie vorba, mari naivi ne mai cred pe noi doamnele şi domnii de la CSM- garantul independenţei justiţiei, nu-i aşa?!- dacă îşi închipui că o să (mai) muşcăm (şi) din cacealmaua asta. Haideţi, mai bine, să facem o socoteală: câţi procurori sau judecători dintre cei care au pus mână de la mână şi au clocit sentinţele alea smucite cu care DNA a dat de toţi pereţii şi de pe urma cărora statul român plăteşte nişte despăgubiri babane au fost traşi la răspundere?
Sau de câte ori până acum s-a mobilizat aceeaşi Inspecţie Judiciară a CSM ca să vadă ce se întâmplă cu dosarele – pardon, cu anumite dosare!- ţinute sub lacăte grele şi ferite de ochii lumii de către domnii procurori? Uite, nu mai devreme decât tot zilele astea am luat cunoştinţă şi noi, muritorii de rând, de faptul că doar o treime dintre cazurile grave sesizate – în ultimii 9 ani!!!- procurorilor neobosiţi de către Curtea de Conturi au fost cercetate? Comentariile sunt de prisos…
Asta ca să nu mai vorbim şi de faptul că dacă sus- menţionatul procuror Eugen Iacob nu s-ar fi adresat presei, în speţă Antenei 3 şi Jurnalului Naţional, aceeaşi (acum) ultra vigilentă Inspecţie Judiciară a CSM ar fi ignorat cu nonşalanţă abuzurile în serie la care a fost spus acest procuror corect de către nişte aşa-zişi colegi de breaslă.
Şi atunci ce vrea să ne convingă Inspecţia Judiciară a CSM-ului? Că asigură „independenţa justiţiei”? Mă rog, teoretic da! Dar, de fapt, nu face decât să asigure cale liberă arbitrariului şi abuzurilor cu care ne blagoslovesc, zi de zi ceas de ceas şi pas cu pas , procurori hiper – abuzivi şi judecători bine întorşi cu cheiţa comenzii politice. Fireşte, toţi „cu Băsescu în suflet” sau foarte pe aproape.
Deie Domnul să fiu eu proroc mincinos dar pun pariu, pe cât vreţi, că totul nu-i decât o fumigenă din serialul „Reforma justiţiei ”scenariul şi regia Traian Băsescu şi ciracii. Mai bine zis, încă una, suma totală nici că mai cotează…Ca mâine intrăm în septembrie şi gata! Vine campania prezidenţială, apoi euforia /respectiv lamentarea de după alegeri şi , cu siguranţă, după asta lumea se va lua cu alte treburi şi va uita subiectul.
Aşa că, trăiască mobilizatoarea deviză de acţiune a CSM-ului : „Repede cu gunoiul sub preş” . Deşi mai cinstit ar fi să se scandeze direct: „Corb la corb nu-şi scoate ochii”.
Drept pentru care, închei parafrazând o mai vechie şi mereu actuală zicală: „Inspecţie Judiciară, fă-te că lucrezi!”
Şerban CIONOFF