Șerban Cionoff: TRAIAN BĂSESCU- PRIMUL PROFITOR AL VIITOAREI LEGI A GRAŢIERII?

Tocmai am terminat de citit substanţialul text despre graţiere scris de către juristul de excepţie care este şi rămâne Adrian Năstase – vor sau nu vor să o recunoască Ilegitimul Suprem al Ţării şi acoliţii lui! – şi doresc să îl recomand, la rândul meu, tuturor celor care cred şi speră că România poate şi trebuie să redevină un stat de drept. Deloc întâmplător, cred, autorul a ţinut să facă menţiunea expresă că, acum, în perioada premergătoare alegerilor prezidenţiale, nu este momentul pentru o discuţie aplicată asupra acestei chestiuni extrem de dificile şi de controversate.
Ceea ce nu însemnă, însă, că temele,sugestiile punctuale, ipotezele de lucru şi alternativele de abordare pe care le oferă textul Profesorului Adrian Năstase trebuie să fie expediate într-un colţ de uitare cu menţiunea stupidă „despre asta vorbim altădată”. Dimpotrivă, cred că mediul academic şi juridic, societatea civilă şi, deloc în ultimul rând, personalităţile cu adevărat reprezentative ale mediului politic, pot şi trebuie să studieze cu mare atenţie ideile avansate în acest text atât de dens şi să pregătească agenda unor viitoare discuţii pe tema viitoarei legi a graţierii.
În ceea ce mă priveşte, ne-specialist fiind întru ale ştiinţelor juridice, nu îmi permit să discut cu creionul în mână şi cu atât mai puţin să îmi dau cu părerea despre textul profesorului Adrian Năstase. Dar, cetăţean fiind al unui stat în care, cel puţin în momentul de faţă, justiţia se află la nişte cote ruşinos de scăzute în ce priveşte încrederea populaţiei, socotesc de datoria mea să atrag atenţia asupra faptului că, o dată încheiată neagra dictatură a Amiralului Dezastrului Naţional, justiţia română va trebui să aibă (sau să îşi regăsească) determinarea profesională şi morală, ca şi resursele umane de care are atâta nevoie pentru ca ea să fie (sau să re-devină) ceea ce trebuie să fie. Adică o adevărată putere a statului de drept, stat democratic, modern, o justiţie independentă faţă de orice imixtiune de natură politică sau de altă natură, o justiţie care îşi face datoria cu profesionalism şi cu bună credinţă.
Mi se pare de-a dreptul meschină tendinţa unor cârcotaşi cu simbrie băsisto-nihilistă de a vedea într-o asemenea discuţie doar nişte anumite interese de persoană. Dar nici nu pot trece cu vederea că graţierile care se vor efectua după ce actul normativ necesar va intra în vigoare vor trebui să repare nedreptăţile grave şi abuzurile în cascadă pe care le-au comis, la ordin politic expres, nişte aşa-zişi magistraţi (deloc întâmplător!) „cu Traian Băsescu în suflet”.
După cum aştept şi doresc, în deplin acord cu majoritatea covârşitoare a celor ce ne numim societatea românească de azi, ca justiţia cu adevărat independentă şi profesionistă să cerceteze mizeriile fără semăn petrecute sub dictatul odios al lui Traian Băsescu şi al „famigliei” sale murdare. Aplicând, tuturor celor ce vor fi dovediţi ca vinovaţi pentru coşmarul economic, social, politic şi moral al ultimului deceniu, pedepsele meritate. Tuturor, adică fără nici-o excepţie!
Şi, tocmai pentru că nu am nici cea mai mică îndoială asupra ideii că deschizătorul de pluton al acestei sordide cohorte va fi Traian Băsescu însuşi, dar şi pentru că îi cunoaştem atât de bine murdăria sufletească şi mârşăvia, vă spun de pe acum: să nu vă fie de mirare dacă tot primul care va veni cu jalba-n proţap ca să ceară a i se aplica viitoarea lege a graţierii va fi… chiar Traian Băsescu!
Miraţi-vă, mai degrabă, dacă nu ar face-o!…

Şerban CIONOFF