Șerban Cionoff: LA CINE S-A REFERIT DOMNUL PREȘEDINTE?…

 

    Nici nu își isprăvise, aseară, președintele Klaus Iohannis discursul  prin care, la debutul campaniei electorale pentru ediția 2016 a alegerilor locale, a dorit să transmită electoratului român de la orașe și sate acest mesaj simplu și bine simțit:,,Uitați-vă bine la candidați!’’, că au și sărit cu gura cârcotași de toată mâna. Care mai de care chitiți să îl acuze ba de una ba de alta și numai de rele…

Cel mai aprig critic fiind, după umila mea părere, bătăiosul și iscusitul nostru confrate Mirel Curea- un gazetar cu opinii bine articulate și, fapt remarcabil, multe în răspăr cu linia de conduită a publicației la care lucrează-  care a scris, negru pe alb, că domnul președinte al tuturor românilor nu a făcut decât să rostească niște,,chestii din categoria să fim atenți cum să facem, sa să avem grijă’’.

Distribuie prietenilor

Ei bine, eu unul, îmi rezerv dreptul absolut democratic de fi categoric în dezacord cu o asemenea abordare. Mai mult, apreciez sinceritatea cu care domnul președinte a  rememorat anumite precedente din istoria celor 25 și ceva de ani a alegerilor locale și generale din scumpa noastră patriei și, în acest fel,a dorit să ne atragă foarte serios atenția asupra uriașului, durerosului preț pe care l-am plătit pentru superficialitatea și lipsa de chibzuință cu care ne-am dat votul unor indivizi care , până la urmă, s-au dovedit a fi niște mincinoși ordinari și niște hoți patentați.

Pe bună dreptate, se poate pune  întrebarea:,,La cine s-a  referit domnul președinte?’’ Și,după cum ne stă în fire, vor spune tot noi răspunsul, înainte ca cel pe care l-am întrebat să deschidă gura:,,La Traian Băsescu, desigur!’’

Așa și este!… De-ajuns să ne amintim frenezia hlizită cu care, din păcate nu chiar prea puțini concetățeni de-ai noștri, salutau, în 2004, alegerea lui Traian Băsescu în funcția de președinte al României, bucurându-se peste poate de victoria ,,popularului’’ hăhăitor, în fața ,,arogantului’’ Adrian Năstase. Pentru ca, foarte repede după aceasta, să ne convingem, pe propria piele, că am căzut victime ale unei uriașe, nenorocite manipulări și că ne-am dat votul Amiralului Dezastrului Național.

Îmi este, totuși, foarte greu să garantez, sută la sută, că avertismentul președintelui Klaus Iohannis  trimitea la prezidențialele din 2004 sau la cele din 2009. Nu de alta dar, de vreme ce președintele în exercițiu nu a găsit de cuviință să răspundă, el însuși, mai multor atacuri suburbane pe care le-a lansat la adresa sa și chiar a soției sale imundul său predecesor, nu văd de ce ar fi preferat să facă, tocmai acum, o asemenea trimitere . Și aceea, indirectă, voalată și cam superficială.

Rămâne, atunci, o singură ipoteză și nu văd de ce nu am lua-o și pe aceasta în considerație. Și anume că, om al rigorii și al sincerității, un adevărat neamț, prin arbore genealogic și prin educație fiind, nu mi se pare câtuși de puțin hazardat ca președintele Klaus Iohannis să se fi referit la frenezia faccebook-istă pe valul căreia domnia sa a fost ales în funcția supremă a statului de drept. Pentru ca, la numai un an și jumătate de atunci, cota sa de încredere să coboare vertiginos , existând serioase (ne)șanse ca această curbă descendentă să nu se oprească aici.

P.S. Vă rog frumos să nu luați această afirmație decât sub  beneficiu de inventar, dar, cu aceeași bună credință, vă rog să nici nu o excludeți cu totul din discuție.