Șerban Cionoff: LASZLO TOKES, DUBLUL PROTEJAT: AL „EPOCII DE AUR” ŞI AL LUI TRAIAN BĂSESCU!

Ciudată mai este şi viaţa asta! Când nu te aştepţi se iveşte o potriveală de nume sau de situaţii la care nu te-ai fi aşteptat şi care contrazice orice raţionament logic, ba chiar şi bunul simţ.
Iată-l, de pildă, pe Laszlo Tokes, pe care, într-o emisiune a postului Antena 3, generalul Filip Teodorescu, unul dintre oamenii-cheie ai serviciilor regimului apus, l-a dovedit ca fiind agent al serviciilor secrete din Ungaria. Treabă spurcată cu care acest Satana travestit în mare purtător de credinţă s-a îndeletnicit încă înainte de 1989. Surpriză… şi nu prea! Şi am să explic imediat de ce scriu vorbele astea.
Cu ce se ocupă acum Laszlo Tokes ştim foarte bine. Cu denigrarea României şi a românilor în Parlamentul European şi pe unde mai apucă. Aşa după cum, la paritate cu această nemernicie, se mai îndeletniceşte, în draci, cu revanşardismul şovin, cu provocările otrăvite la segregaţie şi, în ultimă instanţă, la distrugerea Statului Naţional Român. Aşa după cum ştie şi Traian Băsescu, cel care a şi încuviinţat ca Satana în sutană să fie pus pe lista candidaţilor PDL la precedentele alegeri europarlamentare, pentru ca, mai apoi, aceeaşi formaţiune politică, PDL, să susţină alegerea sa ca vicepreşedinte al Parlamentului European. Din partea României-culme a cinismului şi a abjectitudinii PDL- iştilor! Care PDL-işti, prin vocea lui Cristian Preda (pe atunci europarlamentar al lor), clamau că, în această funcţie de vârf a Parlamentului European „ Laszlo Tokes poate deveni „un simbol al reconcilierii româno- maghiare, într-o Europă a toleranţei şi a deschiderii.”
Laszlo Tokes „simbol al reconcilierii româno-maghiare”, nici mai mult nici mai puţin!!! Orice comentariu este de prisos…
Şi asta nu e totul. Pentru – că acelaşi Traian Băsescu, l-a căftănit pe Laszlo Tokes cu Ordinul „Steaua României”, după care, sfidând,deopotrivă, decizia Consiliului Naţional al Ordinului „Steaua Românei”, ca şi pe cea a Curţii de Apel, refuză să i-l retragă.
Iată-l, aşadar, pe Laszlo Tokes în ipostaza de dublu protejat: o dată al regimului ceauşist şi, acum, al dictaturii băsesciene. Dar dacă, referitor la protecţia nemernică pe care i-o acordă Traian Băsescu lui Laszlo Tokes, socotesc cum că a venit vremea ca instituţiile statului de drept să se pronunţe, ar fi, zic eu, de adăugat câteva tuşe la portretul aşa-zisului eroic şi neînfricat disident anti-ceauşist.
Primo: sunt tot mai insistente vocile care susţin că tătânele lui Laszlo Tokes, el însuşi slujitor de cult- dintre cele 14 admise prin Regulamentul datând din 1948 şi rămas neschimbat până în 1989- a fost (ţineţi-vă bine!) deputat în MAN, zic unii din partea Regiunii Autonome Maghiare sau din partea unei entităţi administrativ teritoriale din Transilvania. Nu bag mâna în foc pentru temeinicia informaţiei şi de aceea aştept ca măcar una dintre multiplele entităţi (apolitice, desigur) care se ocupă cu studierea comunismului, să se pronunţa clar şi cu documentele pe masă.
Cât priveşte cea de a doua precizare, mă mărginesc, deocamdată, să spun doar câteva lucruri, urmând să revin dacă va mai fi cazul. Pe scurt, în ziarul „Scânteia tineretului” urma să apară un articol despre un pastor, Laszlo Tokes pre numele său, care se foloseşte libertăţile acordate cultului din care face parte pentru a face propagandă şovină şi iredentistă. Articolul pornea de la o scrisoare a unor cititori din localitatea unde oficia pastorul şi semnala această situaţie autorităţilor. Dată fiind gravitatea subiectului ca şi serioasele implicaţii politice pe plan extern pe care acest caz le putea avea, articolul fusese trimis spre aprobare primului secretar al CC al UTC, Nicu Ceauşescu. Dar,supriză!, deşi primise aprobarea, a doua zi, dintr-un înalt ordin, articolul nu a mai văzut lumina tiparului. Fiind interzis la publicare pe motiv că articolul îl „calomniază pe fiul unui eminent prieten al poporului român”!!!
Ghici-ghicitoarea mea, cine a dat ordinul?…
Şerban CIONOFF