Şerban Cionoff : O FANTOMĂ BÂNTUIE PRIN ROMÂNIA: FANTOMA ANTI-COMUNISMULUI!

serban-cionoff-150x1501
„O fantomă bântuie prin Europa- fantoma comunismului!” Aşa îşi începeau, în 1848, Marx şi Engels „Manifestul Partidului Comunist”, devenit documentul programatic al mişcării comuniste şi muncitoreşti internaţionale. Şi uite că acum, la 25 de ani de la ”marea prăbuşire” din 1989,când regimul politic şi ideologia sa au intrat, definitiv, în negura trecutului, o altă fantomă bântuie prin România: fantoma anti-comunismului! Paradoxal (sau numai aparent paradoxal) în ultimele zile această fantomă nu a bântuit prin acele medii politice pe care , în virtutea unui clişeu mintal şi retoric le numim „ de dreapta”, ci tocmai în cadrul unui partid de declarată şi orientare politică” de stânga”. Adică la PSD!
Se pot face multe şi felurite comentarii, se pot construi scenarii – după caz şi după nevoile combatanţilor: justificative sau acuzatoare – , dar un lucru rămâne în afara oricărei îndoieli. Pe ideologii şi strategii PSD acuzaţia cum că ar fi „un partid de comunişti” i-a prins descoperiţi. Drept pentru care unii au reacţionat la modul cel mai stupid cu putinţă, cerând, nici mai mult nici mai puţin decât ca Ion Iliescu să plece din partid!
Lăsând, deocamdată, la o parte latura strict (i)morală şi (u)morală a acestei solicitări, să vedem mai atent ce i-a lipsit PSD pentru a da o replică la obiect acestei etichete, de fapt o marotă de natură strict ideologică?
În primul rând, a lipsit o precizare clară a termenilor. De fapt, ce însemnă, pentru „anticomuniştii de meserie” acest termen: „comunism-comunist”? Mai direct spus, ce se înţelege, în cazul perioadei istorice dintre 30 decembrie 1947 şi 22 decembrie 1989 prin acest termen? A fost, într-adevăr, România sub un regim „comunist”? Culmea-culmilor, nici chiar Nicolae Ceauşescu ,captiv megalomaniei sale, nu a vorbit direct despre „comunism”, ci a denumit perioada respectivă ca fiind aceea a „înaintării României spre comunism”.De unde, atunci, această falsă definiţie cu valoare de maximă generalizare?
Aşadar, inducerea în discuţie a acestui termen vag şi superfluu- „comunism”- era prima ideea care trebuia respinsă de plano de către purtătorii de mesaj ai PSD. Cu atât mai mult cu cât atât termenul în sine cât şi foarte şubreda sa fundamentare teoretică provin din pseudo-analiza făcută de o aşa-zisă comisie , numită de către Traian Băsescu( el însuşi, emblematic product al fabricii de non-valori din perioada delirantului „cult al personalităţii Marelui Erou şi Ctitor de Ţară Nouă”) şi având în fruntea sa o odraslă de komunist patentat. Care nu este decât un personaj care, după ce s-a dat de nişte câteva ori peste cap, s-a transformat din lector al CC al UTC într-un fervent inchizitor anti-comunist.
În aceste condiţii, mi se pare de-a dreptul inexplicabil faptul că ideologii, strategii şi purtătorii de mesaj ai PSD nu au apelat la expertizele valoroase pe care le-a realizat de-a lungul anilor Institutul de Studii Social Democrate „Ovidiu Şincai” pentru a preciza, clar şi apăsat, cel puţin două aspecte:
1) Delimitarea clară între „social-democraţie” şi „comunism”, cu referire directă la social democraţia europeană modernă şi la poziţia acesteia în dezbaterea teoretică actuală; şi
2) Definirea riguroasă a ceea ce însemnă identitatea social-democrată modernă a PSD, considerând, probabil, că , prin ea însăşi, apartenenţa la familia social democraţiei europene este un argument suficient şi definitiv.
Până la urmă,tot răul spre bine. Pentru că , o dată aruncate pe piaţă aceste strict ideologice concepte- „comunism” versus „anti-comunism”, m-aş bucura ca replica PSD să fie dată în termeni riguroşi, fermi şi argumentaţi. În acest sens (vreau să spun: şi în acest sens), un excepţional punct de pornire fiind mesajul transmis de către preşedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu.
Şerban CIONOFF