Șerban Cionoff: O POVAȚĂ ELECTORALĂ, PENTRU TINERII FRUMOȘI ȘI LIBERI, DE LA I.L. CARAGIALE

A trecut, carevasăzică, și Marea Zi a Sărbătorii Noastre Naționale, 1 Decembrie, cu parada militară și cu recepția de la Palatul Cotroceni, cu Mesajul președintelui Klaus Iohannis, dar și cu gesturile lipsite de o minimă politețe de excludere a unor indezirabili de la manifestările organizate la Arcul de Triumf și de la recepția organizată la palatul care îl adăpostește pe cel care pretinde a fi ,,președinte al tuturor românilor’’! Drept pentru care ne putem întoarce, fiecare, la uneltele noastre, adică la ce se pricepe la bine. Unii la bârfe, suspiciuni, colportaje și la tot ce ține de felul lor de a face politichie subțire, alții la pronosticuri despre ce va fi după Ziua Z. Adică peste o săptămână și un pic, după 11 decembrie, ziua alegerilor pentru noul Parlament al țării, care va desemna viitorul guvern.
Am publicat, până acum – inclusiv aici, la A M PRESS-, câteva texte în care mi-am spus părerea despre mesajele electorale ca și despre prestația unor anumiți competitori, așa că nu vreau să reiau discuția. Desigur, dacă vor apare evenimente care să suscite interes voi încerca și au să îmi spun părerea, cu atât mai mult cu cât nu exclud ipoteza că ar putea să apară niște ,,lovituri trăsnet’’, pe ultima sută de metri. Iau cât se poate de în serios această variantă, ținând seama de faptul că, potrivit unor formatori de opinie informați direct de la sursă, nu ar fi exclus ca DNA- agentul electoral informal și omniprezent – să producă niște arestări-surpriză, care ar putea afecta ierarhiile deja configurate de oficii de sondaje specializate.
Există, însă, o întrebare pe care mulți și-o pun, cu îndreptățire, cred eu , și anume:,,cu cine vor vota tinerii frumoși și liberi?’’ Întrebare de elementar bun simț dacă ținem seama că, acum un an, protestele lor s-au soldat cu demisia unui premier și cu o răsturnare a raporturilor de forțe în sistemul de putere. În ceea ce mă privește, renunț să fac comentarii pe acest subiect sensibil, cu atât mai mult cu cât ei, tinerii frumoși și liberi, nu primesc sfaturi de la oricine.
În schimb, voi reproduce,cu toată dragostea, aceste câteva rânduri, datate 1899, care pot deveni o povață electorală pentru tinerii frumoși și liberi ai anului 2016 . Iată-l:
,,Când ar fi să dau vreo povață unui tânăr român, iată pe care i-aș da-o:
<<-Tinere, să-ți fie patria scumpă și sfântă, ca și mama ta! S-o iubești și s-o respectezi din adâncul sufletului tău! De dragostea și de respectul pentru ea să nu faci vreodată reclamă și paradă.Ba, ai dreptul și datoria să urăști, să lovești, să sfărâmi pe acei frați ai tăi ticăloși, cari, în loc s-o iubească și s-o respecteze ca pe o mamă cuminte, onestă și severă, o măgulesc și o exaltează ca pe o bătrână cochetă, bună de tocat!>>
Atât despre patrie- și sper că-n tot ce am scris nu se va găsi despre frumoasa și generoasa noastră mamă vreo altă tiradă.’’
Nu știu ce ar mai fi de adăugat la acest mesaj de o extraordinară actualitate decât doar semnătura autorului: Ion Luca Caragiale. Sau, după cum își iscălea misivele către amici: Al matale, Caragiale!