Șerban Cionoff: OPŢIUNE ÎN SPRIJINUL INTERESULUI NAŢIONAL

 

Nu m-a mirat câtuşi de puţin maniera în care a reacţionat Klaus Iohannis după ce a apărut ştirea că, în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale, Victor Ponta va fi susţinut de către Corneliu Vadim Tudor şi de electoratul Partidului România Mare. „Se reface patrulaterul roşu”- a exclamat , ce-i drept fără  a mai pune şi un „!”, domnia sa, iar pentru perioada imediat următoare nu pot decât să mă aştept ca acest strigăt înspăimântat  să fie preluat şi amplificat de propaganda specializată.

Istoria sintagmei „Patrulaterul Roşu” e prea bie ştiută spre a mai fi nevoie să o mai recapitulez eu aici şi acum. Ceea ce, însă, vreau să atrag atenţia este faptul că sintagma mai sus menţionată a fost lansată şi a fost vehiculată „la pachet” cu o altă sintagmă propagandistică despre „ Expresia <<Interes Naţional>>, expresie a naţionalismului, a anti-europenismului şi a extremismului şovin”.

Distribuie prietenilor

Au trecut, de atunci, cam douăzeci de ani şi a devenit de domeniul evidenţei cartesiene că zeloşii promotori ai acestor sloganuri erau tocmai cei care empatizau teribil cu ploconeala necondiţionată şi răspunsul în poziţie de drepţi la comenzile Înaltei Porţii PPE-iste şi făceau potecuţe la o anumită reprezentanţă diplomatică. Cam tot din falangele lor zeloase recrutându-se şi Femeia Komisar care una-două mergea cu pâra la aceleaşi autorităţi pan-europene şi trans-oceanice.  Acţiuni de o mârşăvie absolut incalificabilă prin care loveau în Interesul Naţional al României , stat de drept şi stat membru al NATO şi al Uniunii Europene şi nu numai într-un anumit adversar de pe ringul luptei politice.

Revenind, însă, la ştirea care mi-a inspirat aceste notaţii, am să spun că nu pot decât să salut opţiunea politicianului Corneliu Vadim Tudor de a –l susţine pe Victor Ponta şi, prin aceasta, de a pune mai presus de orice alte consideraţii de natură doctrinară sau pur şi simplu de antipatii de persoană Interesul Naţional. Care Interes Naţional însemnă, înainte de orice, regăsirea echilibrului, a liniştii, a ordinii şi consecvenţei efortului creator. Condiţii esenţiale pentru creaţie, pentru triumful legii şi legalităţii, pentru recâştigarea încrederii reciproce între noi, cetăţenii României, fără nici-o discriminare sau părtinire.

Păstrând  toate proporţiile cuvenite, este cazul să fac o necesară paralelă între convergenţa opţiunilor exprimate întru susţinerea candidaturii lui Victor Ponta la funcţia supremă în statul de drept şi „Pactul de la Snagov”, datând, şi el, tot de acum  două decenii, prin care preşedintele de atunci al României, Ion Iliescu,a  reuşit să unească forţele politice responsabile şi reprezentative ale naţiunii în vederea sprijinirii demersurilor pentru intrarea ţării noastre în Alianţa Nord Atlantică. Proiect istoric de cert Interes Naţional!

Acesta ar fi , cred, semnificaţia esenţială a evenimentului de azi şi, chiar dacă vor continua să  vină în rafale avertismente pe motiv de „patrulaterul roşu”,  sunt convins că oamenii de bună credinţă nu vor mai apleca urechea la bocitoarele băsismului urât-agonizant.

                                                                                 Şerban CIONOFF

P S Pentru că presimt că nişte precauţi de serviciu mă vor trage de mânecă , fac eu precizarea ca să îi scutesc de efort. Da! Ştiu care este opţiunea vechiului meu prieten, Lucian Avramescu, pentru alegerile prezidenţiale, opţiune care, lesne de bănuit, nu este  şi opţiunea mea. Ştiu!  Dar, la fel de bine,  ştiu că prietenul meu statornic, poetul şi omul de fermă atitudine civică, Lucian Avramescu, este un om al toleranţei şi un îndârjit, încăpăţânat adversar al intoleranţei şi al exclusivismului de orice culoare politico-ideologică. Exact acesta fiind şi motivul pentru care i-am trimis textul de faţă.