Șerban Cionoff: POLITRUCUL BĂSESCU „EXPRIMĂ PRESUPUNERI”

   

Poate şi pentru că suntem în preziua primului tur al alegerilor prezidenţiale şi, ca atare, nu putem să mai discutăm în spaţiul public despre candidaţi, doctrine şi posibile opţiuni, ieşirile televizate ale (încă) preşedintelui Traian Băsescu împotriva celor care au avut verticalitatea morală să îi spună, fără voltije declamativ-diplomatice sau temeri, că încercările sale disperate de a –şi proteja pupila politico-ideolgică aduc o gravă, inadmisibilă atingere Interesului Naţional, au rămas fără răspunsul bine meritat.

Spre a nu mai lungi vorba, mă refer la atacul la persoană pe care Amiralul Dezastrului Naţional l-a debitat împotriva ministrului de externe, Titus Corlăţean, după ce şeful diplomaţiei române i-a atras atenţia că declaraţiile sale iresponsabile prin care implica serviciile secrete franceze într-o aşa zisă operaţiune de filaj a Trioului Diz-armonia, a cărei starletă era ,desigur, Naiada visurilor sale de succesiune sunt de natură să aducă grave atingeri parteneriatului româno-francez.

Distribuie prietenilor

„Reacţie stupidă” şi „ o minte de politruc”, acestea au fost singurele argumente logice (?!) cu care preşedintele în curs de expirare a găsit de cuviinţă să răspundă atenţionării severe pe care ministrul de externe al României i-a adresat-o, atunci când a declarat că , implicarea serviciilor secrete ale Franţei într-o asemenea foarte încâlcită  poveste de către Traian Băsescu „contravine grav regulilor şi cutumelor diplomatice şi aduce atingere, în mod neîntemeiat unor relaţii de prietenie şi încredere consolidate în timp sub forma unui parteneriat strategic între România şi Franţa”.

Să presupunem, prin metoda logică a reducerii la absurd, că dl Titus Corlăţean, ca şi mai mulţi alţi oameni care au convingerea că prin declaraţiile sale Traian Băsescu a implicat serviciile secrete franceze în acţiunea de filare a celor trei turiste de shop , au greşit. Nu era atunci mai simplu ca acela direct vizat să producă dovada că nu a declarat aşa ceva? Fireşte că da, numai că, întrebat fiind în aceeaşi emisiune de la „Realitatea”  despre această afirmaţie cel puţin… inabilă, cvasi- expiratul personaj, declară cu seninătate (sau de-a dreptul cu cinism) că „a fost  o presupunere exprimată” .

Aşadar, cel ce îşi mai zice, pentru cam o lună şi un pic, şeful statului şi mai stă , deocamdată, cocoţat la conducerea C S A T, operează cu„ presupuneri exprimate”? Păi tot cu presupuneri exprimate a operat, păstrând desigur proporţiile, şi Stalin atunci când şi-a executat adversarii politici.

Şi atunci, cine este  „politrucul”? Titus Corlăţean, acela care a demonstrat, convingător riscurile foarte serioase pe care asemenea afirmaţii fără temei le prezintă pentru relaţiile româno-franceze şi , în ultimă instanţă , pentru Interesul Naţional sau Traian Băsescu, adică exact cel care- din nişte motive pe care numai tabuurile acestei zile de dinainte primul tur al alegerilor prezidenţiale mă obligă să nu le dezvolt- operează cu grila stalinistă a „presupunerilor exprimate”?!

Şerban CIONOFF