Șerban Cionoff: ROMÂNIA NU ARE NEVOIE DOAR DE CAPETE DE MOŢOC!

Capitala fierbe, ţara nu mai are nici ea răbdare! Fiindcă aceşti 25 000 de oameni care (potrivit estimărilor finale) au ieşit aseară în stradă ,în Bucureşti,cerând, răspicat, nişte anumite demisii, nu erau singuri. Au mai participat la marşuri de protest tineri din Ploieşti, de Alba Iulia sau din Craiova Dar nu numai demisii au cerut protestatarii, ci, în primul rând, demiterea unui anumit fel  imund de a face politică şi care este numai o formă morbidă de politicianism. Prin politicianism înţelegând, conform distincţiei clasice a lui C Rădulescu Motru, acea nenorocită înclinare a unor indivizi aflaţi în funcţii publice de a pune interesele personale şi de grup înaintea interesului public. Politicianul fiind cel care pune interesul public înaintea intereselor sale sau ale grupului său.

Şi trebuie să spun cu toată francheţea că modul în care autorităţile,în mod deosebit din sectorul 4, s-au comportat nu a fost decât o crasă manifestare de politicianism. Mă refer, desigur, la maniera în care au reacţionat pentru stabilirea responsabilităţilor pentru dezastru, fiindcă despre modul exemplar în care s-au comportat medicii şi personalul sanitar, poliţia, jandarmii şi pompierii, nu am cuvinte de ajuns spre a le mulţumi.  Aşa după cum, de data asta, trebuie să salut şi intervenţia categorică a Parchetului de pe lângă ÎCCJ care a preluat şi instrumentează dosarul cazului.

Fireşte, dacă ar fi avut un dram de demnitate, de respect şi de responsabilitate faţă de colectivitate, fosta vedetă de televiziune, Cristian Popescu, şi-ar fi dat demisia încă din primele ore de după dezastrul din clubul „Colectiv”. Nu a făcut-o nici până acum, ba chiar s-a lansat într-o gargarageală scabroasă, ceea ce, desigur, i-a înfuriat peste poate pe oamenii simpli şi cinstiţi. În primul rând, pe tineri, care nu asta aşteptau de la o autoritate a statului de drept după nenorocirea în care au murit 32 de suflete nevinovate şi au fost răniţi atâţia oameni nevinovaţi.

Să admitem că având tovalul gros şi un tupeu pe măsură primarele sectorului 4 nu a catadixit să facă acest pas în spate. Foarte bine, dar, după câte cunoaştem, el este membru al unui partid- UNPR-, după ce a bântuit prin alte vreo câteva ca orice politicianist de vocaţie. În acest caz, nu văd ce l-a împiedicat pe preşedintele acestui partid, generalul Gabriel Oprea, să îl cheme la raport şi să îi ordone că o facă. Iar, dacă respectivul tot nu demisiona de bună voie, era simplu ca „bună ziua” ca respectivul partid să îi retragă sprijinul politic. Domnul Gabriel Oprea, însă, nu a făcut-o, fie pentru că nu a realizat gravitatea situaţiei, fie pentru că, deşi a realizat-o, a preferat să se facă cum că plouă. Drept pentru care, şi într-un caz şi în altul, domnia sa se află este acum într-o situaţia de neinvidiat în ceea priveşte prestigiul şi credibilitatea sa ca om politic.

Pe de altă parte,fie şi în situaţia în care Piedone-Popescu şi-ar da demisia (și-a dat-o acum câteva minute) în ceasurile următoare  nu cred că asta ar mai fi de ajuns . Nemulţumirea publică faţă de acest nenorocit mod de a face politică de gaşcă şi de jocuri murdare de interese este mult prea mare şi s-a acumulat ani de-a rândul pentru a fi de-ajuns doar un Cristian Popescu pe post de Moţoc.

De aceea, cred că pot spune, fără teama de a că greşi că protestul de ieri seară nu poate şi nu trebuie să rămână fără urmări. Iar răspunsul imediat şi categoric guvernanţii şi clasa politică nu îl mai pot da numai recurgând  la ajustări formale sau la improvizaţii şmechereşti care să ia ochii.  Această acută criză se va putea rezolva numai printr-o  schimbare categorică,  de esenţă, printr-o o ruptură radicală cu tot ceea ce a însemnat politicianismul lui”merge şi aşa!”