Șerban Cionoff : ŞI LA FACEBOOK OPEREAZĂ DEVIZA „HOŢUL DE PĂGUBAŞ”?…

Încep să cred că în haoticul nostru „capitalism de cumetrie” sunt tot mai mulţi acei prestatori de servicii care operează sub stindardul „hoţul de păgubaş”. Noi , amărâţii veseli care ne-am făcut iluzia că plătind nişte sume babane pentru a apela la aceste servicii , vom avea parte de un răspuns pe măsură, nemaifiind „beneficiari”, ci doar nişte prăpădiţi de „utilizatori” care trebuie să stea la cheremul câte unui ţâşti-bâşti de operator. Şi nu vorbesc cu păcat, pentru că am fost şi eu pus în situaţia de a reclama niscai aşa-zise (de)servicii de care am avut nu demult parte din partea unor funcţionari ai companiei Blue Air. Dar, spre cinstea acesteia, la scurtă vreme după ce a apărut articolul despre această ispravă pe pagina AM PRESS, am primit un mesaj de scuze şi o ofertă rezonabilă aşa încât treaba s-a încheiat cu bine. Sau măcar aşa aş vrea să cred că stau lucrurile…
Se pare, însă, că nici nu termină omul cu belele create, pe socoteala lui, de către nişte prestatori de servicii sau cum le-o mai spune în păsăreasca demi-mondenă, că alţii se şi grăbesc să îi mai facă un pocinog.
Altminteri nu îmi explic o întâmplare pe cât de stupidă pe atât de jenantă. Mă număr, prin urmare , şi eu, printre cei care şi-au deschis o pagină pe Facebook şi, fără vorbe mari, cred că este un mijloc modern, fluent şi civilizat de cunoaşte oameni, de a strânge legături mai vechi, de a schimba informaţii sau idei. Numai că, uite că trebuia să îmi vie şi mie rândul să mă lovesc cu capul de pragul de sus, aşa că ieri după amiază m-am pomenit avertizat de nişte prieteni că pe diverse pagini circulă ca fiind trimise mine nişte porcării de imagini . Normal că am plecat pe firul lucrurilor şi pe unde am detectat măgăria am şters pseudo-mesajele. Mai mult, am postat câteva mesaje în care avertizam asupra situaţiei şi ceream prietenilor de pagină să mă ajute să elimin virusul.
Ei bine, când credeam că treaba s-a isprăvit, ce mesaj primesc eu de la administratorii Facebook? Primesc mesajul că nu am voie să mai postez mesaje pe grupuri şi alte câteva asemenea chestii punitive. Motivul sau mai degrabă tembelul motiv fiind, desigur, virusul difuzat sub numele meu şi despre care, aşa cum am spus, eu însumi am prevenit imediat ce am constatat măgăria.
Spuneţi şi dumneavoastră, oameni buni, cum să interpretez acest comportament al administratorilor Facebook? Ca o impoliteţe? Ca un abuz? Mai ales că, discutând păţania şi cu alţi amici, am aflat că mulţi dintre ei s-au trezit blocaţi pe Facebook fără explicaţii sau sub pretexte stupide. Şi atunci?…
Deocamdată, eu iau în calcul termenul diplomatic „un gest lipsit de politeţe”. Aştept, însă,ca, după apariţia acestui text, să fiu contrazis cu argumente şi dovezi de către cei vizaţi.