Șerban Cionoff: SIMPLE PRECIZĂRI, FĂRĂ „MORALA LA URMĂ”

Ştiam eu ce ştiam atunci când, istorisind acum câteva zile o semnificativă întâmplare petrecută în memorabila zi de 21 august 1968, făceam menţiunea că îmi asum şi riscurile ca afirmaţiile mele să fie supuse unui tir de răstălmăciri de către adepţii neo-dogmatismului şi intoleranţei cu o culoare politico-ideologică uşor schimbată faţă de cea roşie. Mă refeream, anume, la împrejurare că, de data asta, militanţii acestei cauze nu mai poartă ca acum 60 şi ceva de ani în urmă, uniforma cruciaţilor porniţi la luptă crâncenă cu „rămăşiţele burghezo moşiereşti”, ci s-au transformat în adversari ireconciliabili ai „rămăşiţelor comunismului”.
Punctual, ceea ce i-a iritat la culme pe aceşti puritani juraţi a fost afirmaţia pe care o făceam în textul respectiv şi anume că incendiara cuvântare a lui Nicolae Ceauşescu rostită la balconul CC al PCR, în acea zi de miercuri, 21 august 2015 „era poziţia României şi a românilor , nu doar poziţia lui Nicolae Ceauşescu”.
Ei, şi de aici înainte să te ţii replici devastatoare…
„Neică, eşti zdravăn la cap?” –mă mitraliază un intolerant de asemenea factură. După care spune răspicat cum că cele rostite, atunci, de şeful de atunci al partidului nu pot reprezenta în nici-un caz crezul „sfinţilor închisorilor comuniste” şi al „sutelor de mii de martiri” ai regimului partidului unic. Apoteoza intoleranţei atingând-o acelaşi neînduplecat atunci când afirmă că evenimentele din 21 august 1968, implicit cuvântarea lui Nicolae Ceauşescu nu au fost decât o „cacealma strategică a securităţii”. Punct!
Judecând asemenea categorice aserţiuni cu calm, cu bună credinţă şi cu detaşare ajungem la cel puţin două încheieri stupefiante:
-1) Dacă luarea de atitudine răspicată, categorică împotriva oricărei încălcări prin forţă armată a dreptului sacru al fiecărui popor de a-şi alege singur soarta nu a exprimat „simţirea sfinţilor închisorilor comuniste”, atunci care anume altă luare de poziţie politică ar fi exprimat-o? Cumva, tocmai nesocotirea cinică şi încălcarea prin forţă armată a acestui drept imprescriptibil?Aberaţie scandaloasă pe care o contrazic numeroase mărturii corecte şi de bună credinţă despre felul în care unii dintre supravieţuitorii lagărelor de detenţie au primit declaraţia politică a lui Nicolae Ceauşescu din 21 august 1968 în care vedeau desprinderea României de sub heghemonia Kremlinului. Fiindcă, să nu uităm, aceste evenimente se petreceau la numai patru ani de la Declaraţia din aprilie 1964 a CC al PMR, document politic de amplu ecou internaţional pe care analişti de marcă ai politicii şi ai diplomaţiei l-au caracterizat a fi „ o fereastră în Cortina de Fier”.
– 2) Cât priveşte cealaltă afirmaţie stupefiantă a aşa-zisului preopinent şi anume că mitingul din 21 august 1968 şi, mai ales, cuvântarea şeful partidului şi statului de la acea vreme, nu au fost decât „cacealmaua strategică a securităţii,” nu aş avea de făcut decât observaţia că aceasta semănă foarte mult- îngrijorător de mult!- cu teza lansată de funestul Silviu Brucan. Fostul şef al „Scânteii” din perioada stalinistă, convertit apoi la „anti-comunism” fiind cel care a susţinut public faptul că evenimentele respective au fost organizate de comun acord , dacă nu chiar la comanda PCUS, chipurile!, pentru a demonstra că mai marii , de la Kremlin, ai „sistemului mondial socialist” sunt toleranţi şi îngăduitori cu un anumit fel de dizidenţă. Şi anume cu aceea pe care ei înşişi o aprobă. De data asta, chiar că am intrat în Noaptea Minţii!…
Nu îmi place să intru în controverse cu cititori care au opinii diferite sau chiar divergente cu cele pe care le –am exprimat şi pentru care îmi asum integral răspunderea. Am simţit, acum, nevoia să fac aceste precizări, dat fiind faptul că nu aveam a mă confrunta cu opinii exprimate corect şi susţinute cu argumente solide şi cu raţionamente valide. Cred cu tărie că este de datoria mea să avertizez, fără nici-o reticenţă, atunci când constat că în spaţiul public se încearcă relansarea unui alt fel de cenzură şi de „vânătoare de vrăjitoare”, fie chiar şi sub stindardul „lupei împotriva rămăşiţelor comunismului”.
Morala lecturii acestor precizări vă invit, stimaţi cititori să o trageţi, cu înţelepciune şi cu bună credinţă, dumneavoastră înşivă.