Tania Tudorica și Farfu Ridi, război de pace. Cu obuze și gloanțe cu flori

 

Un comentariu al lui Lucian Avramescu a iscat dispute, polemici, unele nu neapărat cordiale. AMPress a selectat, pentru rubrica dedicată colaboratorilor redacției, două intervenții. Vom reveni și cu altele, nedând deoparte textele care aduc în dispută blesteme și înjurături, cum se petrece, pe alocuri, și mai jos.Publicăm doar poza doamnei Tania Tudorica, poza pseudonimului Farfu Ridi, neexistând încă în portofoliul redacțional.(AMPress)

Tania Tudorica:

Distribuie prietenilor

Heiiii, băieți! De ce nu vă cotonogiți voi decât pe site-uri ce au vizibilitate datorită notorietății celor ce le posedă? Credeți că se ia ceva notorietate, așa, printr-o simplă atingere? De ce nu comentați voi păstrând haina de duminică pe voi, aia cu care mergeți în vizită? Ce naiba, ia puneți-vă-n locul celui ce vă găzduiește! Poate că s-a săturat de nuanța parfumului prea tare, de galoșii înnoroiați cu care ați lăsat urme-n vestibul, că-n sufragerie nu cred că v-ar mai primi, deși ați fost acolo când am ciocnit cu toții un țoi de țuică „de Văleni„ cu domnul Lucian Avramescu, puși fiind noi chiar în capu’ mesei, c-așa face o gazdă bună. Hai, pe bune, vouă v-ar plăcea să fiți sub asalt -la baionetă- oricând, oricum, doar pentru că scrieți un editorial în care combateți sau nu, vă manifestați amărăciunea sau nu, vă arătați preferințele asumându-vi-le? Oleacă de mov nu cred că ar sparge imaginea, dar atâta violet violent? Dați-o naibii, mă simt jenată că vă spun asta, dar mie-mi place să zapez pe scrierile domnului Avramescu, iar acum câteva zile, dimineața pe la cinci, când site-ul era căzut, m-am amărât rău. E firesc să ne spunem părerile, chiar apăsat, colorat, dar în limite autoimpuse și idealul ar fi s-o facem întotdeauna pe subiect, fără violența asta nemărginită-n limbaj. Nu-i de ajuns mizeria ce se revarsă dinspre televiziuni? Ca să revin la subiect, eu nu l-am votat pe „neamț„, pentru că mi s-a părut că într-o emisiune televizată aștepta răspunsuri în cască. Jurnalista care a realizat emisiunea îi e acum purtătoare de cuvânt. Aș vrea un bărbat care să reprezinte chintesența acestui neam, ca președinte, dar, știți, e ca atunci când un tip se plimbă prin Amsterdam și-ar vrea și el să aleagă o femeie, poate prima. Se uită în vitrine și vede doar curve, ar alege-o pe aceea frumoasă, mândră care trece pe lângă el, dar e măritată, e cu bărbat-su, s-au nimerit din greșeală pe acolo, iar el poate alege doar dintre cele din vitrina colorată-n roșu ba cumva chiar vitriolată-n violet! La naiba, toate se întâmplă, cred eu, pentru că, de data asta, nu mai avem un rău mai mic de ales. Mie îmi par toate alegerile posibile cam la fel de rele, iar cei care-au mai fost vor să mai fie ca să-și prezerve averile și libertatea, pe când cei care n-au fost încă, îmi apar cam prea bretonați, prea lipsiți de esență, cu trăsături infantile pe o față de o formă prea pătrată ca să aibă armonie, înconjurați de prea multe franțuzoaice…dornice de cumpărături la Paris. Nici pe Ponta nu l-am votat. De câte ori să-mi mai anulez votul? De ce atâtea compromisuri în numele politicii? E belea mare și ziua de 11 decembrie e colea! Salutări, domnule Avramescu, la mulți și rodnici ani dumneavoastră și tuturor celor care știu să combată dur, dar civilizat. A fost ieri ziua noastră, a tuturor românilor! La mulți ani! României, ani mulți și binecuvântați!
Farfu Ridi • Cluj-Napoca
Domnitza Tanio ! M-ai enervat de la prmele 2 rinduri , restul citesc dupa ce-ti raspund .
Aici nu e vorba de notorietate , nici de Maestrul Avramescu . Nu, ca -nnebunesc , de unde dracu’ atitia maestri , eu tre’ sa le spun Maestre tuturor alora de la Opera , pina si aluia de la timpane care , uneori , tre’ sa cinte o singura nota un spectacol intreg . Maestru e Cristoi , Bolcas , Zamfirescu , Icsulescu , restul sint toti Profesori .
Daca e vorba de maiestrie , ala-i alt domeniu , nimeni , eu cel putin , care-s mai opac la poezie decit un zid , nu are a comenta nimic la poeziile domniei sale , dimpotriva , cind imi mai scap privirea pe acolo , geme de damzele cu chiloteii uzi de emotie . Foarte bine !
In calitate de editorialist , redactor sef si polemist , Domnul Avramescu , Luci pt intime , e subiect de multiple controverse si e susceptibil si de injuraturi .
UIte , de un par egzamplu , bunioara Eminescu ( pastram proportiile ) care a scris la Timpul , parca , ( chiar , niciodata , nicaieri , n-am vazut sa-i fi spus cineva Maestre lui Eminescu , probabil nu merita … ) , se baga si el in zama politicii , ca era ofertanta si pe vremea aia . Cu tot geniul sau , care , desi mai redus , se vedea si in polemica politica , nu a facut fata , l-au balacarit altii mai tari ca el , ca una-i poezia , alta politica , nu prea se amesteca .
Asa ca sa nu amestecam nici noi lucrurile , spunea o toanta pe aici ( observa , n-am scris : alta toanta ) , ca unii au impresia ca daca-l injura pe Metr se contamineaza de la geniul sau . Si aia era cu chiloteii uzi , de buna seama .
In calitate de polemist si editorialist , Metrul se confunda cu masa celorlalti , in rind cu Cirstoi , Nistorescu , CTP , Contele de ST Germain ( asta e unul foarte destept , la Cotidianul ) , iar eu , sau altii , pare ca sintem in masura sa-i facem fata , de multe ori , avind in vedere cum ne injura de scabros , aparent chiar cu succesuri .
Editorialul de azi e bizar . Daca l-as suspecta de masiva inteligenta practica , as zice ca l-a scris cu intentia vadita de a-si creste traficul , provocind inerente si multiple controverse . Situindu-se asa clar de o parte a baricadei , polarizarea si inmultirea comentariilor era ca si asigurata . Asta ar fi bine . Dar nu cred . La cit il stiu de repezit si de tifnos , Metrul a reactionat instinctiv ( eu stiu ca are citeva puncte la care reactioneaza ca la presoterapie , i le ating si reactia e instantanee , ca la Mimosa Pudica ) si a suduit ca un birjar . Problema e ca a suduit asa poetic si metaforic , ca nici dracu’ nu pricepe la cine se refera , vezi ca vreo 2 ne-am simtit , desi , am verificat , nimeni nu l-a facut bou in ultima vreme . Pe Joian , da , eu il fac mereu , de fapt si cred ca-l cheama Bou Joian , nom de guerre .
Eu am banuit de ieri , de cind i-am citit articolul , ce se va intimpla , si e inca doar inceputul . Si sa vezi ce furtuna e pe FB , mult mai rau ca aici , he , he !