• Home
  • De la prieteni
  • Tiberiu Urdăreanu ne aduce aminte un geniu uitat al acestui popor – Anghel Saligny

Tiberiu Urdăreanu ne aduce aminte un geniu uitat al acestui popor – Anghel Saligny

19 Aprilie 1854 este ziua de nastere a parintelui infrastructurii Romanesti, Anghel Saligny din parintii Alfred – francez si Maria Zarska Dobjanski – poloneza.
ATI VAZUT VREO STIRE IN ACEST SENS? Nu.
A aratat cineva ca guvernul liberal din acea vreme nu a cedat presiunilor franceze ca sa incredinteze lucrarea lui Gustave Eiffel la un pret exorbitant si l-a preferat pe Saligny de la Societatea Nationala a Cailor Ferate? Nu!
Ati vazut vreun liberal care sa il comemoreze pe inaintasul lor? Nu!
HAIDETI SA O FACEM NOI!
Reiau o poveste primita anterior:
“Tatăl lui a fost un conte francez sărac. Kogălniceanu l-a considerat foarte deștept și l-a chemat în Moldova, să-i dea o slujbă sigură și bine plătită. Contele a acceptat. A venit pe cal în Moldova. Pe drum a trecut printr-un sat polonez . Acolo era o nuntă. I-a plăcut mireasa. A rapit-o din fata altarului , a pus-o pe cal si a venit în galop.în Moldova, urmări de pani. Nu a fost ajuns din urmă. La Iasi soția lui poloneză a făcut primul pension de fete din Moldova. Din iubirea lor s-au născut Anghel Saligny. Cred că genetic a moștenit spiritul de aventură pe care l-a aplicat în știință și în tehnologie. Anghel Saligny este un cetățean universal. Tipul de beton pe care l-a inventat pentru silozuri este considerat si acum cel mai bun în SUA. Podul de la Cernavodă a inclus peste 1500/de inovații tehnice. Proiectul Bucureștiul port la Dunăre este de actualitate si astăzi și a fost conceput de el”

Parteneri