Valeriu Matei, scriitor și academician, despre Un corifeu al medicinei românești – Irinel POPESCU

 

E doar în aparență ușor să scrii despre o personalitate cunoscută publicului larg, chiar dacă reperele biografice esențiale ale acesteia se regăsesc pe rețelele sociale. Dincolo de datele biografice seci rămâne, însă, totdeauna, farmecul unei personalități complexe, polivalente, omul viu, “pipăibil cu mâna”, vorba marelui nostru confrate Nichita Stănescu.

Orice om cultivat din România sau din Republica Moldova, întrebat fiind cine este Irinel Popescu, îţi va răspunde cu legeriate: un medic, un chirurg român care a realizat prima operație de transplant hepatic din România și mai apoi, și din Basarabia. Cei din lumea medicală se vor referi neapărat și la faptul că este președintele Academiei de Științe Medicale din România, directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic la Institutul Clinic Fundeni, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila și la Universitatea Titu Maiorescu din București, un nume de referință în medicina și în știința medicală românească. Studenții, rezidenții și doctoranzii din domeniu își vor aminti și de manualele și tratatele științifice scrise de profesorul Irinel Popescu, de îndrumările dascălului care știe să creeze știință, nu numai să răspândească știința creată de alții. Administratorii din sistemul medical vor menționa faptul că urmare a eforturilor profesorului Irinel Popescu s-a întemeiat, în 1997, organizația profesională “Romtransplant” , în cadrul căreia, în calitate de președinte, de la înființare și pâna în prezent, a organizat mai multe congrese naționale cu participare internațională, care s-au constituit în momente de referință în dezvoltarea transplantului românesc, că a contribuit în mod decisiv la crearea, în perioada 1998 – 2006, a legislației în domeniul transplantului, în care se regăsesc și directivele Consiliului Europei, că profesorul Irinel Popescu reprezintă cu onoare România, începind cu anul 1999, în Comisia de Transplant a Consiliului Europei și, desigur, faptul că profesorul Irinel Popescu a creat la Clinica de Chirurgie și Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni o școală românească de transplant hepatic, unde s-au realizat, pe parcursul a două decenii, toate tipurile de transplant hepatic. Ca orice om talentat, Irinel Popescu n-a dus lipsă nici de dușmani sau calomniatori, fiindcă într-o societate încă prea puțin așezată, în care valoarea e adumbrită de multe ori de cohortele de ratați, ți se iartă orice. Mai puțin succesul. Am avut prilejul să vorbesc despre profesorul Irinel Popescu în plenul Academiei Române înainte de alegerea sa ca membru-corespondent, când unele minți încețoșate se dedaseră la atacuri calomnioase ce n-ar trebui să-și aibă locul într-un for științific. M-a bucurat faptul că Academia Română le-a răspuns prin votul solidar al membrilor săi în sprijinul profesorului Irinel Popescu. Astăzi e tot mai evident faptul că, pentru mediul academic românesc Irinel Popescu e academicianul care impresionează prin energia debordantă, multitudinea de idei și de proiecte menite să redreseze medicina românească, dar și alte domenii ale științei, el fiind convins că România ar trebui să-și structureze, după modelul francez, un sistem academic, având în frunte Academia Româna, în care fiecare instituție academică să știe foarte precis ce rol ocupă și ce atribuții îi revin.

Distribuie prietenilor

Dar cele mai emoționante amintiri le au miile de foștii pacienți ai profesorului Irinel Popoescu – pentru aceștia el e salvatorul, părintele și fratele care le-a venit în ajutor în cele mai cumplite clipe ale vieții. Deși a realizat numeroase rezecții hepatice și sute de operații de transplant, Irinel Popescu trăiește la intensitate maximă fiece nouă intervenție chirurgicală și renaște cu fiece viață salvată. Rar mi-a fost dat să întâlnesc un medic la care atașamentul sentimental față de cel aflat în suferință să fie atât de puternic. Fiindcă Irinel Popescu e o natură artistică, delicată, un intelectual autentic, sensibil la problemele și durerile altora. Putea fi un excelent scriitor, muzician sau artist plastic, fiindcă talentul său e unul polivalent. E un fin cunoscător și prețuitor al artelor și literaturii, are mulți prieteni printre scriitori, actori, artiști plastici, fiindcă dragostea pentru frumos e o constantă a personalității sale. O personalitate puternică, din pleiada celor pe care se sprijină o Țară, o civilizație, un popor.