10 semne care anunță cancerul la sân. Care sunt principalii factori care duc la această boală

cancer sanConsumul anumitor alimente și ținerea în frâu a kilogramelor reprezintă măsuri esențiale pentru a reduce riscul apariției cancerului la sân.

Obezitatea, kilogramele în plus sunt un factor de risc major pentru cancerul de sân.
Obținerea unei greutăți normale înseamnă alimentație sănătoasă, mișcare, odihnă. În apariția cancerului de sân s-a constatat că femeile care lucrează noaptea au un risc mai mare, fiind tulburat hormonul somnului, melatonina, care secretă mai puțin la aceste femei. Toate acestea le înglobăm în ceea ce se numește stil de viață sănătos.

Distribuie prietenilor

Cum se face corect autopalparea sânilor: obligatoriu după menstruație

Anual, în Romania, 7.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân. Din păcate, în circa 60 % din cazuri, cancerul mamar este depistat în stadii avansate, respectiv III și IV. Cancerul mamar este curabil în stadiul I sau II, însă, pentru a fi descoperit la timp, se recomandă o atenție deosebită prevenției, care se face mai ales prin autoexaminarea sânilor. Începând cu vârsta de 20 de ani, fiecare femeie ar trebui să-și autoexamineze sânii lunar. „Orice modificare constatată la nivelul sânului prin autopalpare, măcar o dată pe săptămână, mai ales după ce se încheie ciclul menstrual, când sânii sunt mai liniștiți, apropiați de o perioadă de acalmie hormonală, fără manevre brutale sau apăsări puternice, trebuie prezentată medicului și apoi unui specialist care să confirme sau să infirme prezența unei modificări.

Calendar de examinare a sânilor

Între 20 și 39 de ani
• Autoexaminarea sânilor – o dată pe lună
• Examinare clinică – o dată la trei ani
Între 40 și 50 de ani
• Autoexaminarea sânilor – o dată pe lună
• Examinare clinică – o dată pe an
• Mamografie – o dată la doi ani
După 50 de ani
• Autoexaminarea sânilor – o dată pe lună
• Examinare clinică – o dată pe an
• Mamografie – o dată pe an

10 semne ale cancerului mamar

Este deosebit de importantă cunoașterea semnelor și simptomelor care să orienteze femeile și să le determine să se prezinte la un examen de specialitate cât mai rapid, în timp util, înainte de extinderea bolii, crescând astfel considerabil șansele de vindecare.
Cele mai frecvente semne și simptome sunt :
un nodul dur, de formă neregulată, dureros sau nu. Motivul principal (70% din cazuri) pentru care se solicită un examen medical al sânului este descoperirea, frecvent accidentală, de către pacientă a unui nodul mamar. În momentul prezentării la medic, acești noduli au în general dimensiuni de peste 2 cm.
durerea prezentă la nivelul sânilor, deși un simptom rar la debut (doar 8% dintre cazuri), este cel de-al doilea motiv de prezentare la consult (20% din cazuri).
modificări cutanate: pielea de deasupra nodulului este înroșită, îngroșată, cu pori dilatați (aspect de „coajă de portocală”), aderentă de nodul. Apariția pe pielea sânului a unei adâncituri, care cutează pielea din jur ori a unei ulcerații.
mărirea neobișnuită de volum a unui sân.
modificări ale conturului sânilor.
apariția unor scurgeri la nivelul mamelonului (frecvent asociate cu sângerare locală).
mameloane îndreptate în direcții asimetrice sau unul dintre ele retractat.
apariția unor eczeme la nivelul areolelor mamare.
palparea în axilă a unor nodului cu volum mărit, duri, uneori dureroși.
în puține cazuri, cancerele mamare sunt total asimptomatice.

Sursa – doctorulzilei.ro

Mădălina Stoica, AMPress