• Home
  • Sănătate
  • Totul despre modalităţile de tratament ale depresiei. Cum şi de ce apare

Totul despre modalităţile de tratament ale depresiei. Cum şi de ce apare

depresie 2 1

Depresia este o tulburare psihica in cadrul careia o persoana resimte o serie de simptome pentru o perioada de cel putin doua saptamani si care duce la dificultati majore de functionare in viata de zi cu zi. Spre deosebire de numeroase alte afectiuni, depresia vine la pachet cu numeroase simptome, astfel ca poate fi destul de usor confundata cu alte probleme de sanatate de catre un pacient. In acest sens, vom incerca sa oferim cateva detalii importante cu privire la principalele simptome ale depresiei dar si la cele mai bune metode de tratament pentru aceasta.

Ce cauzeaza depresia?
In anumite situatii putem explica ceea ce traim ca fiind sentimente declansate de ceva rau, alteori traim multa vreme cu depresia, fara a sti insa ce anume a declansat-o. In pofida eforturilor depuse de catre numerosi cercetatori din intreaga lume, cauzele aparitiei depresiei nu au putut fi elucidate pe deplin, insa modelul acceptat actualmente de comunitatea știintifica este modelul bio-psiho-social. Potrivit acestui model, depresia are la baza un complex de factori care contribuie la declanșarea acesteia.

Astfel, în apariția depresiei sunt implicate următoarele aspecte:

Modificari biochimice la nivelul creierului (cauza biologica).
Perturbari psihice (vulnerabilitate psihologica, strategii disfunctionale de adaptare etc).
Factori sociali (evenimente negative de viata, mediu ostil, dificultati cotidene etc).
Asadar, nu putem vorbi despre niste factori foarte clari care sa duca in mod cert la instalarea depresiei, ci mai degraba vorbim despre un complex de factori, care pot duce la declansarea acesteia.

Cum se manifesta mai exact depresia?
Depresia se manifesta diferit de la o persoana la alta, astfel ca simptomele pot fi diferite de la un pacient la altul. Cu toate acestea insa, exista cateva simptome foarte comune care apar in depresie si care ar trebui sa ne trimita la medicul specialist cat mai curand posibil. Iata asadar cateva dintre cele mai comune simptome care pot aparea in depresie.

Scadere semnificativa a interesului pentru activitatile anterior considerate placute
Tulburari de somn , fie dormim prea mult, fie dormim prea puain;
Tulburari alimentare (creștere sau scadere nejustificata in greutate), modificari ale poftei de mancare (creștere exagerata sau scadere exagerata);
Oboseală excesiva;
Incetinire, lentoare a activitatii, un nivel scazut de energie
Sentimente exagerate de vina;
Preocupari exagerate fata de starea de sanatate, diverse simptome fizice
Dispret de sine;
Diminuarea dorintei sau a preocuparilor sexuale
Probleme de concentrare, de luare de decizii;
Ganduri de moarte care tot revin si care pot merge pana la gandul de a-ti lua propria viata;
Toate aceste lucruri insa reprezinta simptome foarte des intalnite in depresie, astfel ca mai pot exista si altele mai putin comune. La o privire atenta, putem observa cu usurinta faptul ca depresia are un profund impact asupra vietii profesionale dar si asupra celei private a pacientului, motiv pentru care este absolut esential ca depresia sa fie tratata cat mai curand posibil.

Cum se trateaza depresia? Care sunt cele mai eficiente metode?
Depresia este o tulburare psihica, astfel ca, atunci cand este depistata de catre pacient, este foarte important ca acesta sa se prezinte la specialist pentru a primi cel mai bun tratament intr-o astfel de situatie. Depresia, la fel ca multe alte afectiuni, este mult mai usor de tratat in stadiile incipiente, motiv pentru care este recomandat ca o persoana depresiva sa se prezinte cat mai curand la specialist. Din pacate, nu exista un tratament universal pentru depresie avand in vedere ca fiecare persoana in parte are alti factori care o declanseaza, astfel ca tratarea depresiei este un lucru destul de complex care de foarte multe ori isi gaseste rezolvarea doar in cadrul unor clinci de psihiatrie.

Spre deosebire de alte afectiuni care ne pot pune viata intr-un real pericol intr-un timp foarte scurt, depresia este o tulburare psihica care “ne macina” din interior si chiar daca nu putem vorbi despre o durere fizica, cert este faptul ca aceasta are capacitatea de a ne dobora in orice moment si de a ne impinge in pragul disparerii daca nu este tratata.

Exista metode alternative de tratare a depresiei?
Este foarte important sa tinem cont de faptul ca depresia este o afectiune si cele mai eficiente metode de tratament le vom regasi intotdeauna in cabinetele medicilor specialisti, insa din fericire, exista lucruri la care putem recurge atunci cand ne dorim sa amelioram cateva dintre simptomele acesteia. Printre acestea se numara: exercitiile fizice care in mod surprinzator reusesc sa ne ofere o stare de bine, alimentatia echilibrata, somnul odihnitor, vacantele, reprezinta doar cateva lucruri care ne pot ajuta sa amelioram cateva dintre cele mai deranjante simptome ale depresiei. Mai mult decat atat, gasirea unui hobby s-ar putea de asemenea sa aduca rezultate spectaculoase in acest sens, chiar daca depresia va incerca in mod constant sa te determine sa nu faci acest lucru.

Mai mult pe Sfatul părinţilor.ro

Parteneri