Nicolette Orghidan: Vrăjitoarele îşi deschid Academie, nu-i glumă

nicolette ultima

Cum de s-au înmulțit? Vracii și țigăncile vrăjitoare vă întrebați, d-nule Avramescu? Păi nu-i acesta timpul prielnic, nu-i acum vremea lor, nu-i ea, societatea actuală teren ultra-propice pentru astfel de activități? Și dac-ar fi vorba doar de înmulțire, dar în curând își vor deschide…Academie! Da, da, academie.

La București, Câmpina deschide academie! Vrăjitoarea Atena, deschide împreună cu vrăjitoarea Câmpina o academie de…vrăji. Și nu e glumă. Sunt ferm convinse că din mâna lor vor ieși vrăjitoare faimoase care vor salva de rele societatea, vor vindeca acolo unde medicina n-a reușit, ba, în plus, Cupidon se va retrage și va lăsa locul…făcăturilor de dragoste.

Hipocrate cu al lui jurământ va dispare, la acea academie se va jura probabil pe ghioc și se va da „diploma de vrăjitoare” pe cărțile de ghicit.

A luat-o razna omenirea, se-afundă într-un sol mișcător, care cine știe va înghiți la un moment dat Pământul. Se speculează la greu această situație, stare creată și menținută forțat, tocmai pentru a se arăta încă o dată (dacă mai era nevoie!) că, neuronii-s pe cale de dispariție, credulitatea, naivitatea sunt însușiri forte a unui om artificial format în a …„crede tot ce ți se spune”!

Șarlatania merge mână-n mână cu credulitatea marii mulțimi de oameni, iar ei, acei vraci, intră-n scenă cu desaga plină de alifii nefolositoare, dar atât de scumpe, dornic să le dea cât mai repede naivilor. Speculând credulitatea, ei, vracii și alifiile lor minunate se-nmulțesc, se multiplică parcă, după niște reguli doar de ei știute.

De multe ori mă întreb: oare vor subjuga medicina, îi vor înlătura pe medici în viitorul apropiat din societate? Doamne, mă duc, recunosc, mă duc cu gândul mult prea departe, dar, toată această stare forțată, de apariția sau dispariția unor forme de …tămăduire, nu depinde decât de noi. Neîncurajându-i, n-au cum să-și dezvolte industria, nedându-le atenția pe care o tot așteaptă vor falimenta în mod sigur cu acest tip de activitate.

De noi, insist, de noi depinde dacă vor mai rezista, ba dacă-și vor mai și deschide …academie. Așa că, omul e dator de data aceasta să deschidă bine ochii și să-și pună neuronii să lucreze.

Parteneri