5 minciuni despre nutriţie care îţi distrug sănătatea
Cu atâtea descoperiri ştinţiifice care duc la noi concluzii tot timpul, e greu să îţi dai seama, în cele din urmă, ce e bine să mâncăm şi ce nu. The Independent a discutat cu nutriţionista Rhiannon Lambert pentru a puncta aceste cinci minciuni despre nutriţie care ne fac rău.
1. Mâncatul prea multor ouă îţi face rău
Mulţi oameni se tem că, dacă mănâncă prea multe ouă, o să se simtă rău, deoarece conţin mult colesterol, care se crede că ar creşte riscul de apariţie a unor boli de inimă. Însă, în ciuda nivelului mare de colesterol, nutriţionista Lambert susţine că ouăle nu cresc colesterolul din sânge. “De fapt, ouăle conduc la creşterea nivelului de HDL, colesterolul << bun >>, care este cunoscut pentru că reduce riscul apariţiei multor boli”. În plus, nutriţionista a menţionat că există o mulţime de studii care arată că ouăle nu sunt asociate cu bolile inimii.
Lambert crede că ouăle sunt, de fapt, alimente fără de greşeală, deoarece au un nivel ridicat de proteine, de grăsimi sănătoase, vitamine, minerale şi antioxidanţi unici.
2. Uleiurile vegetale sunt sănătoase
Potrivit lui Lambert, afirmaţia că uleiurile vegetale sunt sănătoase “nu poate fi departe de adevăr”. Studiile anterioare au arătat că grăsimile polinesaturate micşorează riscul de apariţie a unei boli de inimă şi este singurul motiv pentru care oamenii consideră că uleiul vegetal este benefic.
“Oricum, este important să realizezi că există diferite tipuri de grăsimi polinesaturare, în principal omega-3 şi omega-6”, a spus Lambert. “În timp ce luăm omega-3 din peşte şi erbivore, cea mai importantă sursă de omega-6 acizi graşi provine din seminţe prelucrate şi ulei vegetal. Este important să consumăm omega-3 şi omega-6 în cantităţi echilibrate, însă toţi mănâncă prea puţină omega-3 şi prea multă omega-6.”
Aceste seminţe sunt asociate cu o semnificativă creştere a riscului de boli de inimă, care este cel mai mare ucigaş din lume. Principalul motiv pentu care uleiul vegetal este periculos este pentru că este supus unor substanţe chimice toxice când este procesat.
3.Carnea îţi face rău
Mare parte din carnea care se află în supermarket-uri este foarte diferită de carnea pe care o mâncau strămoşii noştri. Animalele sunt crescute în captivitate, iar carnea este foarte procesată. Asta înseamnă că o parte din carne poate avea un efect negativ asupra sănătăţii, însă nu putem generaliza.
Nutriţionista Rhiannon Lambert a afirmat că este perfect normal să consumi carne roşie, neprocesată şi gătită corect o dată pe săptămână, deoarece este bogată în vitamine, minerale, antioxidanţi şi plină de proteine. Oricum, alimentaţia sănătoasă este despre echilibru.
Continuarea pe jurnalul.ro