600.000 de români suferă de boala perfidă care a omorât-o pe Ileana Ciuculete. Medic: ”Pot trece luni sau ani până când apar simptomele”

Cântăreața de muzică populară Ileana Ciuculete a murit marți seară, la șase zile după ce a aflat că avea hepatita C.

Totul a început pe 8 martie, când din cauza unei febre puternice, artista a mers la spital pentru investigații. Analizele de sânge au arătat prezența virusului hepatitei C care a declanșat ciroza hepatică. După ce au stabilit diagnosticul, medicii i-au spus că boala este deja în stadiu terminal și nu se mai poate face nimic, potrivit libertatea.ro. Pe 14 martie, la doar șase zile de la diagnosticare, Ileana Ciuculete s-a stins din viață.

Medic: ”Pot trece luni sau ani până ca un pacient cu hepatită să aibă simptome. Mulți vin direct cu cancere hepatice”

Distribuie prietenilor

Cauzată de un virus care se transmite de obicei prin sânge, transfuzii sau ace contaminate, hepatita C este o infecție care afectează ficatul fără să dea vreun semn al prezenței ei în circa 80% dintre cazuri.

Peste 600.000 de români se luptă cu virusul hepatitei C, o boală care în România este încă tratată cu interferon sau alte medicamente care nu duc la nici un rezultat îmbucurător. Dintre aceștia, doar 4.075 au beneficiat de tratamente inovative care vindecă cumplita boală.
Primul pacient cu Hepatita C care şi-a câştigat în instanţă dreptul la tratamentul fără interferon
Mariana Mihăilă, medic la Spitalul Clinic Fundeni și unul dintre cei mai buni doctori în boli de ficat pe care îi avem în acest moment, explică faptul că din momentul în care mă infectez cu virus hepatic și până în momentul în care încep să mă simt rău trec luni sau ani de zile.
“Depinde de reactivitatea fiecărui organism. Sunt bolnavi infectați probabil în copilărie care până în starea de adult nu știu că au fost bolnavi, alții vin direct cu cancere hepatice fără să fi știut în viața lor că au avut o hepatită. Alții parcurg un interval scurt de timp din momentul infectării vă dau un exemplu din momentul efectuării unui tratament stomatologic sau după o manichiură necorespunzătoare în câteva luni poate face boala acută de hepatită”.

Primele simptome

Asemănătoare cu simptomele unei perioade mai stresante sau a unei răceli, semnele hepatitei C pot fi trecute ușor cu vederea.

Cele mai multe apar la 1-2 luni după infectare, dar pot fi și la 6 luni distanță: greață, oboseală, dureri de stomac, musculare sau articulare, febră, paloare a pielii, inapetență.

Semne care anunță suferința ficatului

În lipsa unui tratament, hepatita C poate să afecteze buna funcționare a ficatului.

E posibil ca ficatul să sufere în cazul în care sunt observate o oboseală care nu dispare nici după odihnă prelungită, o pierdere în greutate inexplicabilă, o culoare închisă a urinei, dureri abdominale, o îngălbenire a ochilor sau a pielii, amețeli, confuzie.
Analiza care îți arată că ceva e în neregulă

Dacă te confrunți cu simptome precum cele indicate mai sus, poți prevenii probleme grave cu ficatul printr-un test de sânge. Este cea mai bună soluție, mai ales dacă te afli într-o grupă de risc:

– lucrezi în sistemul sanitar sau într-un domeniu în care intri în contact cu sânge sau ace care pot fi contaminate cu virusul hepatite C

– ai mai mulți parteneri sexuali sau întreții raporturi sexuale fără să te protejezi

– ai fost expus la virusul hepatitei C în perioada intrauterină

– ai suferit un transplant sau ți s-a făcut transfuzie de sânge

Analiza care îmi arată că e ceva în neregulă cu ficatul meu sunt de fapt două: transaminazele serice: AST-ul ALD-ul. Dar uneori, acestea sunt perfect normale. Și, de fapt, starea de infecțiozitate o vedem testând markerii de hepatită. Markerii pentru virus B și virus C.

Sursa – doctorulzilei.ro