Acestea sunt primele simptome ale cancerului pulmonar. Când sunt durerile în piept un semn de alarmă?

Diagnosticarea cancerului pulmonar este dificilă, spun specialiştii. Deoarece simptomele lui pot fi confundate cu cele ale unei răceli persistente sau cu tusea cauzată de fumat. În majoritatea cazurilor, afecţiunea este diagnosticată când deja se înregistrează metastaze.

Medicii recomandă să vă prezentaţi imediat la medic dacă aveţi în mod repetat următoarele simptome:

tuse;

Distribuie prietenilor

spută cu sânge;

dispnee (dificultăţi de respiraţie);

dureri toracice – apar la 1/4 din bolnavi. Durerea este adesea cronică, surdă şi se localizează difuz, fiind datorată afectării, prin invazie tumorală, a structurilor din jurul plămânilor;

pneumonii sau bronşite repetate;

oboseală;

lipsa poftei de mâncare şi scădere în greutate;

răguşeală;

transpiraţii ale feţei şi gâtului.

Un deces la fiecare 30 de secunde

„Cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm în rândul bărbaţilor şi al patrulea ca frecvenţă la femei. În România, potrivit studiului Globocan din 2008, se înregistrează o incidenţă de 30 de cazuri la 100.000 de locuitori“, precizează medicul Iustina Fusu, vicepreşedintele Ligii Române de Cancer. „Mortalitatea în urma cancerului pulmonar nu este încă surclasată de nicio altă malignitate. La fiecare 30 de secunde, undeva în lume, o persoană moare din cauza cancerului pulmonar“, avertizează medicul pneumolog Dorin Vancea.
Cauza principală a cancerului pulmonar este reprezentată, la peste 90% din pacienţi, de fumat. Statisticile arată că, în rândul bărbaţilor fumători, riscul de apariţie a cancerului pulmonar este de 17%, în timp ce în rândul femeilor fumătoare este de 12%. Persoanele care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi au un risc de a dezvolta cancer pulmonar de până la 25 de ori mai mare decât un nefumător. “Este un fenomen evident: un plămân curat se transformă într-un plămân negru, încărcat. Iar după o perioadă lungă de fumat, să zicem 20 de ani, practic, respirația este mult îngreunată. În plus, substanțele nocive care se acumulează în plămâni duc la apariția cancerului de plămâni, a bolii pulmonare obstructive cronice, a bolilor de inimă”, îi avertizează pe fumători prof dr. Semih Halezeroglu.

Depistat în stadii incipiente, cancerul de plămâni are șanse maxime de vindecare și datorită metodelor chirurgicale care au evoluat spectaculos.

Mai mult pe Doctorulzilei.ro