Adevăratele motive pentru care ne creşte colesterolul

Ceea ce mâncăm nu influenţează, în mod dramatic, nivelul colesterolului. Este concluzia unui medic nutriţionist după zeci de ani de experienţă în domeniu şi după studii şi cercetări efectuate în acest sens.
colesterol
”Colesterolul este o structură utilă corpului nostru, iar pentru că există posibilitatea ca hrana să nu asigure aportul de colesterol necesar, organismele umane sunt prevăzute cu o ”linie tehnologică” prin care se fabrică această substanţă. Din diverse motive, pe care nu le cunoaştem, generaţiile actuale produc, prin această ”linie tehnologică”, colesterol în cantităţi mai mari decât generaţiile precedente, în condiţiile în care mănâncă aproximativ acelaşi lucru”, explică esenţa problemei Marius Călinici, medic primar cu dublă specializare – boli interne, respectiv diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice. Medicul spune că, în argumentul afirmaţiei că valorile crescute ale colesterolului sunt date de producţia acelei ”linii tehnologice” proprii organismului şi nu colesterolul alimentar sunt rezultatele unei cercetări ştiinţifice, prin care s-a marcat radioactiv colesterolul alimentar şi s-a constatat că acesta nu se regăseşte în colesterolul din organism. ”Ideea este că ceea ce mâncăm nu influenţează în mod dramatic nivelul colesterolului. Cea mai importantă este acea ”linie tehnologică” a organismului care este reglată de o enzimă, hidroxi-metil-glutaril CoA-reductaza . În momentul în care capacitatea organismului de a produce enzima este mai mare, creşte şi capacitatea de producere a colesterolului, indiferent de alimentele ingerate. Medicamentele folosite pentru ţinerea sub control a colesterolului asta fac: inhibă acea enzimă”, explică el.
Mai mult pe Adevarul.ro