• Home
  • Sănătate
  • Adevărul despre cancerul pancreatic. Simptomele care sunt adesea ignorate

Adevărul despre cancerul pancreatic. Simptomele care sunt adesea ignorate

pancreas 1 1

Cancerul pancreatic este una dintre cele mai agresive boli. În aproximativ 90% din cazuri, tumoarea se formează în pancreasul exocrin, responsabil de producerea enzimelor indispensabile digestiei. Tumoarea malignă mai poate apărea şi la nivelul pancreasului endocrin, care secretă hormoni precum insulina. Cancerul poate fi localizat la nivelul capului pancreasului, dar şi la cel al coadei sau corpului acestui organ.

Pancreasul este un organ tubular, localizat în spatele stomacului. Are două funcții majore: să producă enzime, care ajută intestinele să gestioneze mâncarea și să producă hormoni, inclusiv insulină, hormonul care reglează nivelul zahărului din sânge.

Cancerul pancreatic dă anumite semne, care, de cele mai multe ori, sunt ignorate. De aceea i se mai spune ”ucigașul tăcut”. În stadiu incipient, sunt prea puține semne. Dar pe măsură ce celulele canceroase se extind, apare o durere surdă în partea superioară a abdomenului și chiar și în spate. Durerea se acutizează, după ce persoana mănâncă sau se întinde. Alte simptome care anunță cancerul de pancreas: greață, apetit scăzut, slăbire, oboseală, slăbiciune și chiar depresie.

Continuarea pe doctorulzilei.ro

Parteneri