Află ce beneficii uimitoare are cititul asupra sănătății!

 

Copiii care cresc înconjuraţi de cărţi şi cărora le place cititul au şanse să câştige mai mulţi bani când devin adulţi, spre deosebire de cei care nu au acest obicei, susțin cu tărie specialiștii. În plus, cititul te menține sănătos: această activitate reduce stresul, îți îmbunătățește memoria, iar pe cei mici îi ajută să fie mai empatici.
Trei economiști de la Universitatea Padova au analizat situația a 6.000 de bărbați născuți în nouă state europene, în decursul a peste 30 de ani. Ei au ajuns la concluzia că acele persoane care în copilărie au avut acces la cărți se pot aștepta să câștige mai mult pe plan financiar decât cei care au crescut cu puține sau fără cărți.

Economiștii au studiat perioada 1920-1956, când reformele școlare au prevăzut creșterea numărului minim de ani de studiu în Europa. Ei au urmărit dacă la vârsta de zece ani un copil locuia într-o casă cu mai puțin de zece cărți, un raft de cărți, o bibliotecă de până la 100 de cărți, două biblioteci sau mai mult de două biblioteci.

Cercetătorii au descoperit că un an în plus de școlarizare sporea media câștigurilor de-a lungul vieții cu 9%. Însă veniturile variau considerabil în funcție de condiția socio-economică.

Bărbații care au crescut în gospodării care aveau mai puțin de un raft cu cărți au obținut cu doar 5% mai mult ca urmare a unui an în plus de școlarizare, comparativ cu 21% cât au obținut cei care au avut acces la un număr mai mare de cărți. Iar cei care au avut mai multe cărți au avut mai multe șanse să obțină oportunități cu câștiguri mai bune în orașe decât cei care nu au avut cărți.

Economiștii au oferit de asemenea mai multe teorii pentru rezultatele cercetării lor. Probabil că existența cărților încurajează copiii să citească mai mult și lectura poate avea efecte pozitive asupra performanței școlare. O altă explicație poate fi că o casă plină cu cărți arată avantajele condițiilor socio-economice, potrivit celor trei economiști. Cercetarea citată de Agerpres a fost publicată în Economic Journal.
Îmbunătățește memoria
Cititul te ajută să îţi îmbunătăţeşti memoria, căci solicită creierul. Are şi avantajul de a stimula gândirea analitică şi îi ajută pe copii să fie empatici. Tot pe cei mici, această activitate îi ajută la mărirea ariei de atenție și îi ajută să gândească mai bine.
Reduce stresul și te ajută să te concentrezi mai bine
Totodată, cititul ajută la reducere stresului, fiind unul dintre cele mai relaxante hobby-uri pe care le poate avea un copil, dar şi un adult. Un alt beneficiu al lecturii este acela că te ajută să devii mai creativ, dar îmbunătăţeşte şi puterea de concentrare.
Dezvoltă abilitatea de a relaționa
Pe de altă parte, cititul ne îmbogățește abilitatea de a relaționa, mărindu-ne capacitatea de înțelegere a altor culturi, ajutându-ne să învățăm să ne cunoaștem unii pe alții.

Sursa – clicksanatate.ro